Volledig scherm
Impressie van een hotelkamer in het machinehuis van de hijskraan aan de Tramkade © Gemeente Den Bosch

Plan: één hotelkamer in topje van hijskraan op de Tramkade

Wo 19 jul. Een nieuwe blikvanger aan de Tramkade:  de oude hijskraan aan de kade wordt hoogstwaarschijnlijk omgebouwd tot één hotelkamer. 

Volledig scherm
Er zijn plannen voor een hotelkamer in de hijskraan aan de Tramkade © roy lazet

Door Bart Gotink

Het heeft nog wel wat voeten in de aarde om te realiseren, maar het moet dan ook een icoon van de stad worden. Eén hotelkamer in het machinehuis van de al jaren niet meer gebruikte oude hijskraan van Koudijs. De gemeente en partijen op de Tramkade wil graag meewerken aan het project. 

Volledig scherm
Er zijn plannen voor een hotelkamer in hijskraan aan de Tramkade © roy lazet

Makkelijk wordt dat echter niet. Het machinehuis is uit zichzelf namelijk niet geschikt als kamer, doordat er grote spoelen en hijskabels in zitten. Om dat machinehuis en de kraan, die op zichzelf niet monumentaal zijn, weer te kunnen gebruiken moet dus vrijwel de hele opbouw worden vernieuwd en moet er deels een nieuwe constructie worden ontworpen. De kraan leverde ooit de grondstoffen voor de veevoederfabriek. 

Rekening hoger

Er heeft zich echter een initiatiefnemer gemeld die wel bereid is twee ton te stoppen in het project, samen met de ondernemers die al op het terrein zitten. De verwachting is namelijk dat de hotelkamer het terrein de Tramkade ook in de spotlights zal zetten en de aantrekkingskracht vergroot. De kamer moet zo duurzaam mogelijk worden en de hoop is dat deze ook zelfvoorzienend kan worden gemaakt.  De initiatiefnemer moet zelf de kraan verwijderen, omdat het werk bijna niet ter plekke kan worden uitgevoerd, en vervangen door het 'nieuwe' exemplaar. 

Puntje is ook nog dat de Tramkade in 2025 vermoedelijk leeg moet zijn, als de gemeente nieuwe plannen heeft gevonden voor het fabrieksterrein. Daarom zal deze zo worden ontworpen dat de hele hijskraan te verplaatsen is. De komende acht jaar verhuurt de gemeente de grond aan de initiatiefnemer, waarmee de grond dus gewoon van de gemeente blijft. De gemeente stelt dat de rekening een stuk hoger ligt als de gemeente zelf de kraan moet afbreken en afvoeren. 

Wanneer geslapen kan worden, is nog niet bekend.

Blogs