Volledig scherm
Mevrouw Karyan stapt in de elektrische bus © Bart Gotink/BD

Plan gratis binnenstadsbusjes: goedkoper, maar wel eerst nog op diesel

Vr 16 dec. 1 januari komt nog te vroeg, maar het plan van vier particulieren om de proef met gratis elektrische binnenstadsbusjes komend jaar voort te zetten, is zo goed als af. Als de gemeente instemt met het plan, hopen de vier initiatiefnemers eind januari weer met gratis busjes te gaan rijden.

Door Bart Gotink

Daarvoor moet B en W wel akkoord gaan met het gebruik van ‘zo zuinig mogelijke’ dieselbusjes in de binnenstad, aldus Joop Thissen, een van de vier initiatiefnemers. „Nieuwe, elektrische busjes kunnen op zijn vroegst over een paar maanden rijden. Dieselbusjes die aan de Europese normen voldoen kunnen zouden wel al eind januari rijden, als een soort overgangsperiode.” Want het streven blijft volgens Thissen om met elektrische busjes te rijden.

8 euro per persoon
De gemeente Den Bosch wil stoppen met de gratis elektrische busjes die nu de binnenstad doorkruisen. De Arrivabusjes zijn te prijzig en er zou te weinig gebruik van werd gemaakt. In 2017 wil Arriva 637 duizend euro voor het vervoer, wat neerkomt op 8 euro per passagier. Omdat de gemeente dit niet wil betalen, stopt het vervoer nu per 1 januari.


Kosten
Thissen wil nog niet kwijt wat hun plan de gemeente gaat kosten, maar benadrukt wel dat het om ‘heel veel minder geld’ gaat. Dat komt onder meer doordat vrijwilligers als chauffeur gaan optreden. Ook wordt gekeken of mensen die langdurig werkloos zijn en wajongers een rol kunnen krijgen op de busjes als chauffeur of gastheer. De bussen gaan bovendien iets minder vaak rijden: van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Momenteel is dat nog dagelijks tussen 9.00 uur en 19.00.

Markt
Ook wordt de route iets aangepast: de busjes gaat in het nieuwste plan niet meer over de Markt. Vanaf de Hinthamerstraat zullen de busjes de Sint-Joshephstraat indraaien, langs de Zuid-Willemsvaart, de Arena, en de Orthenstraat richting het station. In totaal moeten twee busjes de ronde gaan maken. De dienst blijft gratis. „Dat is altijd ons eerste uitgangspunt geweest”, aldus Thissen. De vier denken dat er meer dan genoeg vrijwilligers zijn te vinden om de busjes met plek voor acht personen te bestieren. „Kijk bijvoorbeeld maar naar de buurtbus in Engelen.”

Spoed
Het plan wordt komende week naar de gemeente gezonden. Thissen: „We hopen dat men er daar wat spoed achter willen zetten, zodat we nog in januari kunnen gaan starten.”

Blogs