Volledig scherm
Het voormalige C&A-pand op de Pensmarkt © Bart Gotink/BD

Plan: horeca, patisserie en werkplekken in al jaren leegstaande verdiepingen van C&A-pand Pensmarkt

Zo 8 okt. Al jaren staan er drie verdiepingen leeg in het voormalige C&A-pand op de Pensmarkt, maar binnenkort is dat verleden tijd. Er ligt een plan klaar voor een nieuwe horecagelegenheid, een patisserie met workshopruimte en vergader- en werkplekken in het prominente rijksmonument.

Door Bart Gotink

Initiatiefnemer is Peter Merks. Hij baat al decennia het naastgelegen Jeronimus café uit. Dat café maakt ook gebruik van de terrasruimte die straks voor de nieuwe horecagelegenheid komt te liggen. Dat is dan ook één van de redenen dat Merks nu de kans grijpt ook dit nieuwe horecadeel te gaan uitbaten. ,,Als er een winkel of een andere zaak in het pand was gekomen, was het onzeker of ik het terras kon behouden. En verder is het natuurlijk een prachtig pand."

Brasserie 

Merks wil in dit stadium nog niet alles kwijt over de nieuwe horecagelegenheid, maar hij geeft wel vast aan dat de zaak iets luxer moet gaan worden dan het Jeronimus café. ,,De zaak gaat meer op een brasserie lijken. De zitplaatsen bieden straks een mooie kijk op het stadhuis." De horecagelegenheid komt over twee verdiepingen te liggen. Beneden komt een bar met ongeveer dertig zitplaatsen aan het raam, boven een keuken, toiletgroep en opnieuw zitplaatsen aan het raam, zo staat te lezen in de ruimtelijke motivering. 

De gemeente reageert in eerste instantie positief op het initiatief in het 'middeneiland' van de Markt, waar horeca 'nog meerwaarde heeft'. De gemeente ziet namelijk liever geen terrassen en horeca op de 'buitenring' van het plein, waar nu al vrijwel alleen maar winkels zitten. Verder is het pand door de jarenlange leegstand 'voor verbetering vatbaar'. Aankomende week start de inspraak over de komst van horeca naar het pand.

Failliet

Momenteel is ook Snipes al aan het verbouwen, in het deel waar tot voor kort Norah zat, een winkel voor dameskleding. Deze zaak zat er pas sinds januari. Daarvoor zat er een vestiging van Promiss, tot moederbedrijf Miss Etam Failliet ging. Snipes verkoopt sneakers, caps en andere streetwear en zal naast de begane grond ook een deel van de eerste verdieping gaan gebruiken, waarmee deze verdieping gevuld is. Snipes wil op 23 november open gaan, zo geeft een woordvoerder van de keten aan. Voor het naastgelegen Ici Paris XL verandert er niks.  

Naast de plannen voor een nieuwe horecazaak ligt er ook een plan voor de tweede, derde en vierde verdieping, die momenteel nog als opslag dienen of leeg staan. Volgens de ruimtelijke motivering komt er op de tweede verdieping een patisserie met workshopruimtes. Daarboven komen vergader- en presentatieruimtes en flexibele werkplekken. Merks wil daar verder niet over uitweiden. ,,Eerst willen we met de horecazaak aan de slag. Daarna gaan we naar de verdiepingen daarboven."

1932

De familie Brenninkmeijer van het C&A-concern gaf zelf opdracht tot de bouw van het rijksmonument. Het pand werd in 1932 ontworpen door W. Hopmans. De bouw startte een jaar nadat de V&D was afgebouwd.