Volledig scherm
Een paar duizend eerstejaarsstudenten luidden tijdens het HBO Intro Festival in het Bossche Paleiskwartier hun studententijd in. © Sandra Peerenboom

'Plek van festivals Dorst en Trek moet permanent evenemententerrein voor Paleiskwartier worden'

Ma 19 jun. Kan het  evenemententerrein in het Paleiskwartier - of in elk geval een deel daarvan - geen permanent karakter krijgen? Dat wil onder meer de gemeenteraad graag onderzocht zien. 

Door Bart Gotink

Momenteel zijn er incidenteel evenementen op het stuk kunstgras, waar ooit de mogelijkheid open werd gehouden om een nieuw theater neer te zetten. Het gaat daarbij onder meer om foodtruckfestival Trek, bier- en wijnfestival Dorst en het HBO-introfestival.

Volledig scherm
Foodtruckfestival Trek in het Paleiskwartier © Trek

De gemeenteraad nam vorige week een motie aan van de VVD waarin gevraagd werd om de 'mogelijkheid van een permanent evenemententerrein te onderzoeken'. Wethouder Eric Logister (stedelijke ontwikkeling) merkte daarbij wel op dat het om een groene verblijfsruimte moet gaan, die ook interessant is als er geen evenementen zijn. ,,Het moet wel een verblijfplaats annex evenemententerrein zijn. Ook moet goed gesproken worden met omwonenden".

De Paleiskwartier BV heeft momenteel al een onderzoek lopen naar de ervaringen met en de gewenste evenementen in dit gebied en wat daarvoor nodig is. Met de gemeente is daarbij meer gesproken over een ‘verblijfsgebied voor evenementen’ dan over een specifiek evenemententerrein, aldus een woordvoerder. ,,Want er zitten wel een aantal kanttekeningen aan. De evenementen die hier eventueel gehouden worden, moeten altijd aanvullende zijn op die in de historische binnenstad. Verder moeten we rekening houden met de ruim duizend bewoners die er vlak omheen wonen." Bij eerdere evenementen als Theaterfestival Boulevard en Trek op het terrein een aantal klachten binnen bij de gemeente over het geluid. De BV heeft een enquête uitgezet om duidelijk te krijgen wat de ervaringen nu zijn en de wensen voor de toekomst. 

De mogelijkheid voor het bouwen van meer appartementen op het terrein wordt ook onderzocht, zo geeft de woordvoerder aan. ,,Met de komst van de bioscoop hebben we al een publiekstrekker in het gebied", zo geeft hij aan. ,,Daarvoor is het terrein dus niet meer per definitie noodzakelijk. Alle opties worden onderzocht." Een permanent evenemententerrein op het gehele stuk gras, lijkt echter onwenselijk, zo geeft hij ook aan. ,,Het is tenslotte behoorlijk zonde dit terrein leeg te laten, voor een paar evenementen per jaar."

Blogs