Volledig scherm
Pop-uprestaurant Anderhalf, tijdens een eerdere editie © Spijsbereiders

Plots twee pop-uprestaurants in binnenstad Den Bosch: 'Concurrentie houdt scherp'

Za 10 ma. Met de komst van Anderhalf en Gast zitten er straks twee pop-uprestaurants in Den Bosch. Dat hoeft geen probleem te zijn, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Concurrentie houdt scherp."

Volledig scherm
De Mariakapel op het GZG-terrein is nu pop-uprestaurant Gast © Bart Gotink/BD

Door Bart Gotink

28 chefs die verspreid over dit jaar koken in een Mariakapel, zo belooft pop-uprestaurant Gast haar Gasten. Binnenkort is daarnaast ook pop-uprestaurant Anderhalf, een concept waarbij een tafelblad met gedekte tafel over een twintig meter lange rails heen en weer schuift tussen keuken en gasten.

Twee pop-uprestaurants - wel met een heel andere insteek - dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, stelt KHN. ,,Concurrentie houdt ons scherp. Het enige waar wij aandacht voor vragen bij gemeenten, is dat er in een gebied goed naar de verhouding tussen wonen, retail en horeca wordt gekeken. De initiatieven moeten zelf een goed businessplan hebben en niet gepusht worden door een gemeente omdat er nou eenmaal panden leegstaan", aldus woordvoerder Bernadet Naber. Wel ziet KHN graag dat de pop-ups zich aan de bestaande wet- en regelgeving houden. In Den Bosch hebben beiden restaurants het hele vergunningentraject ook doorlopen.

'Bijt elkaar niet'

Over belangstelling hebben beide initiatieven niets te klagen. Ron van Zelst van Gast krijgt landelijke media-aandacht, maar voor het eerste evenement in april gaan de kaarten pas binnenkort in de verkoop. Van pop-uprestaurant Anderhalf was de vorige editie in vijf dagen helemaal uitverkocht.

Concurrentie met dat andere tijdelijke restaurant in de stad, in de Mariakapel, voelen de twee in elk geval niet. Van Balen: ,,Elk nieuw restaurant in de stad vinden wij gewoon leuk. Maar dit bijt elkaar niet. Wij hebben een uniek concept." Van Zelst hoopt vooral ook mensen uit de wijde regio te trekken.

 Van het grote personeelstekort in de horeca hebben beiden ook geen last. Zo koken bij Gast vaste topchefs als Dennis Middeldorp en Soenil Bahadoer, die ook hun eigen personeel meenemen. Van Zelst: ,,Zo kunnen ze de kwaliteit die de chefs willen behouden." Bij Anderhalf meldde een topkok zich zelf. Derks: ,,We hebben dan ook het gelukt dat mensen het wel tof vinden om voor ons te werken."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement