Volledig scherm
Het Julianaplein in Den Bosch © Google Maps

Rotonde Julianaplein in Den Bosch wordt een ovonde

Do 8 feb. De rotonde op het Julianaplein in Den Bosch wordt omgebouwd tot ovale rotonde, een ovonde.

Volledig scherm
Impressie van het Julianaplein, na de herinrichting. © ivmu

Dat gebeurt als onderdeel van de reconstructie van de binnenstadsring die loopt langs Hekellaan, Zuid-Willemsvaart, Emmaplein, Julianaplein, Willemsplein  Parklaan en Zuidwal.

Met de reconstructie streeft de gemeente er naar om het historische beeld van het plein, zoals het er tussen de twee wereldoorlogen uitzag, terug te brengen. Althans de sfeer: er komt een plantsoen in het midden van de ovonde dat groter is dan de huidige perk. Het moet dienst gaan doen als klein stadspark. Het krijgt een hekwerk eromheen, zitbanken en fraaie parkbomen zoals beuk, eik, kastanje ceder en parrotia 

Gefaseerd

Het werk op de binnenstadsring wordt gefaseerd uitgevoerd. De gemeente heeft nu een kapvergunning aangevraagd voor het rooien van 7 bomen op het Julianaplein. De herinrichting wordt gecombineerd met werkzaamheden aan de riolering ter plekke. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt nu het bestek voor de aannemer voorbereid. De werkzaamheden gaan drie maanden in beslag nemen en de verwachting is dat gestart kan worden in het derde kwartaal van dit jaar.

 De huidige rotonde is in de jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd in verband met de route die stadsbussen moesten afleggen vanaf het nieuwe station. In een verder verleden was het een groot plein. Dat moest weer wijken toen de doorgaande weg de belangrijkste traverse werd voor het autoverkeer tussen het noorden en het zuiden van het land. Dat verminderde toen de A2 rond de stad werd aangelegd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement