Volledig scherm
Geen sint en piet te bekken bij de pepernotenfabriek © Bart Gotink/BD

Sint en piet lijken langzaam te verdwijnen uit de etalage

Wo 23 nov. Een etalage met sint en piet? Het wordt langzaamaan een zeldzaamheid, zo lijkt het in de Bossche binnenstad. Onduidelijk is of het door de zwartepietendiscussie komt of dat winkels gewoon geen zin meer hebben twee keer hun zaak om te bouwen.

door Bart Gotink

Of iemand aanstoot neemt aan de zwarte pieten in de etalage? „Nee, integendeel. We hebben al een paar mensen in de winkel gehad die de poppetjes juist willen kopen.” Bij kookwinkel Brinkmans in de Vughterstraat hebben ze nog ‘gewoon’ zwarte pieten in de etalage. Afgelopen zomer kocht eigenaresse Janine Steenbergen de poppen pas. „Dan vraag je je toch even af, kan dit nog? Maar voor mij hoort dit er gewoon bij”, stelt ze.

Twee handen
Ze is één van de weinige. Want of het door de pietendiscussie komt of niet, de echte sinterklaasetalage lijkt uit te sterven. Er is simpelweg nog geen etalageversiering of kerst heeft zijn intrede al gedaan bij het grootste deel van de winkels. Na een rondje Hinthamerstraat, Markt en Vughterstraat kan je de echte sintetalages nog altijd op twee handen tellen. Dat was voorheen wel anders, is op zijn minst het gevoel

Kerstkaarten
Zonde, vinden ze ook bij kantoorboekhandel Mettrop een paar deuren verderop, waar nog altijd een grote pop van een zwarte piet staat. En ook daar enkel positieve reacties van klanten. Het mag nog, in die trant. „We kiezen nog bewust voor de sint. Na 6 december bouwen we de winkel om voor kerst”, aldus Roel Altenburg. Ooit was de scheiding nog veel groter, stelt hij. „Tien jaar geleden lag er voor zes december nog geen kerstkaart in de winkel. Maar dat kan niet meer. Klanten vragen er al eerder om.” Of het enkel aan de discussie ligt dat sint uit de winkels verdwijnt, weet hij niet. „Voor grote ketens is het misschien ook gewoon goedkoper om alle winkels maar één keer om te bouwen.”

Goedheiligman
Bij de Blokker is in de etalage in elk geval geen goedheiligman te zien. Aan het plafond hangt binnen wel wat goudkleurige silhouetten van piet. „We krijgen de versieringen van hoger hand”, vertelt filiaalmanager Liesbeth de Jonge. „En Blokker neemt sinds vorig jaar een neutraal standpunt in in de pietendiscussie.” Geen zwart dus. En verder lijken een hoop winkels inderdaad eerder voor kerst te kiezen: Flying Tiger, Robbies, Claire’s, Shoeby. Ze geven allen al vanaf half november de voorkeur aan dennennaalden boven de staf.

Pepernotenfabriek
En als zelfs de tijdelijke pepernotenfabriek in de Kerkstraat geen sint of piet in de etalage heeft staan, dan lijkt het einde toch wel te naderen. Nee, het is echt geen bewuste keuze om de sint weg te houden uit het straatbeeld, zweert bedrijfsleidster Marie-Antoinette Broeren. „We zijn daarin redelijk vrijgelaten. Maar we hebben nou eenmaal een sobere inrichting. Ook op de ruit hangen geen aanbiedingsposters of iets dergelijks. Maar ik hoop vooral dat de sinterklaastraditie blijft. Ik heb nu in elk geval nog geen zin in een kerstkransje. Zoals ik na 6 december overigens ook geen pepernoot meer wil zien."

Volledig scherm
Neutrale etalage bij Blokker © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Zwarte piet en sint bij Mettrop © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Kerst bij Robbies © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Kerst bij Claire's © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Zwarte piet bij Emco © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Kerst bij Shoeby © Bart Gotink/BD