Volledig scherm
Eline van Lith © Olaf Smit

Stad van... Eline van Lith

Za 18 jun: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Eline van Lith.

Door Emma Peters

Eline van Lith (56) is een geboren en getogen Bossche. In 2004 begon ze lunchcafé In de Roos, waar gehandicapten werken. Dit werd drie jaar later overgenomen door Cello. Tot 2010 werkte ze als horeca- en zorgdocent voor ROC de Leijgraaf. „Ik wilde ooit nog iets voor mezelf beginnen. Mijn vader deed het onderhoud bij het klooster aan de Nemiusstraat. Ik kwam er als kind vaak en vond het een geweldige plek. Een paar jaar geleden zei ik tegen mijn vader: ‘Ik wil hier een hotel van maken.’ Hij zei: ‘Och kind, waar begin je aan. Maar wel een mooi idee.’” Komende dinsdag, drie jaar na het overlijden van haar vader, gaat kloosterhotel De Soete Moeder open. „Het is jammer dat hij hier niet bij kan zijn.”

Jeugdherinnering
„Als pubers kwamen we met groepen samen bij het Taxandriaplein, in de Muntel. Er kwamen jongeren van verschillende komaf. Dat vond ik erg interessant. Hier leerde ik dat iedereen anders is en dat diversiteit hartstikke leuk is.”

Favoriete Bossche dag
„Carnaval vieren kregen we met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werd hard gewerkt, maar met carnaval lag alles even stil. Mijn opa en oma pasten op ons en ’s avonds mocht iedereen bij ons komen eten. Dit ben ik zelf ook gaan doen. Carnaval laat ik niet snel aan me voorbijgaan.”

Tot rust komen
„De tuin van het klooster. Ik kwam hier als kind weleens met mijn vader. Altijd als ik hier wandel, denk ik: alles komt goed. Heerlijk rustig. Tien minuten lopen van de Markt, maar toch zo rustig.”

Mooiste Bossche woord
„Houdoe. Ik hoor mensen steeds vaker doei zeggen, maar dat doen we niet in Den Bosch. Hier zeggen we houdoe. Ik houd vast aan deze groet, omdat het bij onze cultuur hoort.”

Den Bosch in één zin
„Klein, maar toch zo groot door het aanbod aan cultuur in de levendige binnenstad en de rustige natuur om de stad heen.”