Volledig scherm
Leo Valentijn © Marc Bolsius

Stad van... Leo Valentijn

Za 11 jun: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Leo Valentijn.

Door Emma Peters

De geboren en getogen Bosschenaar Leo Valentijn (65) werkte 46 jaar voor de gemeente, waarvan hij 43 jaar baggerman was. „Ik viste alle rotzooi van de bojem van de Dieze. Niemand anders wilde er werken, omdat het zo stonk. Ik was eigen baas. Dat was heerlijk; ik kon m’n eigen gang gaan.” Nu is hij een halfjaar met pensioen. „Ik mis de Dieze niet. Na 43 jaar was het wel mooi geweest. Ik ken het riviertje onder én boven water uit m’n hoofd.”

Tot rust komen
„Bij m’n volkstuintje op De Donk in Den Bosch. Daar is het heerlijk stil. Ook ben ik gek op mijn vogels. Dat fluitende geluid, da’s toch mooi. Het geeft een heerlijk rustgevend gevoel.”

Op de schop
„De Markt, die vind ik maar lillek. De stenen liggen te ver uit elkaar. Vrouwen op hakken lopen er moeilijk. Zelfs op mijn klompen wandel ik er niet fijn. Ze zouden oude stenen moeten terugleggen.”

Mooiste plek
„De Uilenburg. De sfeer, de stijl van de huisjes. Vanaf de Dieze ziet het er geweldig uit.”

Jeugdherinnering
„Als kleine jongen ging ik met mijn vrienden altijd rottigheid uithalen. We jatten appels en peren bij de Sint-Pieterskerk, die vroeger aan de straat Achter de Tolbrug stond. De pastoor had een grote herdershond, waar iedereen bang voor was. Op een dag klom een vriend over het hek. De herdershond viel hem helemaal niet aan, maar bleek juist heel erg speels te zijn. Sindsdien speelden we met de herdershond en hoefden we geen moeite te doen voor de peren en appels. Die tijd is me altijd bijgebleven.”

Eeuwig zonde
„Dat ze het station hebben verbouwd. Het oude gebouw was veel mooier. Ze hadden de voorkant hetzelfde moeten laten. De achterkant van het oude station hadden ze van mij wel mogen vernieuwen.”

Favoriete Bossche zin
„We gaon naor de kiet, kut!”