Volledig scherm
Onderzijde van de stadsmaquette © Bart Gotink/BD

Stadsmaquette op Kerkpleintje onthuld: beeld van de stad in 1550

Do 20 okt. 900 tekeningen uit het stadsarchief waren er voor nodig om een 3D-beeld te maken van de stad in het jaar 1550. Een in brons gegoten model van die kaart staat sinds donderdag op het Kerkplein.

Door Bart Gotink

Tientallen mensen staan na de onthulling gebogen over de bronzen tafel. Wijzend en op zoek naar de herkenningspunten. ,,Het stratenplan is natuurlijk nog grotendeels hetzelfde", vertelt bouwhistoricus Ronald Glaudemans, die meewerkte aan het 3D-model waar de maquette uit de tijd van Jeroen Bosch op gebaseerd is. ,,Uiteraard wordt de Sint-Jan en de Markt direct door mensen herkend. Verder zijn de vestingwerken voor veel mensen denk ik wel een eyeopener. O, zag dat er zo uit, zullen velen denken. "

Geld
Donderdagmiddag werd na de onthulling van het bronzen gietsel, gemaakt door de Duitser Egbert Broerken, het beheer en onderhoud van de maquette overgedragen aan de gemeente. Wethouder Huib van Olden roemde daarbij de initiatiefnemers achter de Stichting Historische Stadsmaquette. ,,Een burgerinitiatief dat alles zelf uitvoert, zonder te vragen om geld maar enkel om medewerking. Dat is iets unieks."

1:800
Cees van Aalst, voorzitter van de Stichting Historische Stadsmaquette legde vlak voor de onthulling uit waarom gekozen was voor een maquette, schaal 1:800, uit 1550, in plaats van een modernere variant. ,,De stad verandert voortdurend en daardoor kan de maquette snel verouderd raken. Dat wilden wij voorkomen. Bovendien willen we mensen meer betrokken maken bij de rijke historie van onze stad." De hoop is dat stadswandelingen de maquette aandoen. Binnenkort volgt nog verlichting en bankjes rondom het bronzen beeld.

Digitaal
Samen met de maquette is ook de digitale kaart onthuld, waarin de stad ook in 3D te zien is in het jaar 1550. Glaudemans maakte dit op basis van tekening van de afdeling Erfgoed van de gemeente. ,,Met de 900 tekening hebben we ook een goed beeld gekregen van de hoogtes en aanzichten per blok in de binnenstad. Zo konden we het model dus opbouwen." Moeilijke stukken waren onder meer het Groot Begijnhof, de huidige Parade. ,,Daar was maar één kaart van. Dus moet je soms zelf kleine delen invullen op basis van je ervaring en onderzoek." Hij is zeer te spreken over het beeld op het Kerkplein. ,,Het is veel scherper dan ik bij sommige andere stadsmaquettes heb gezien."

Volledig scherm
Stadsmaquette Kerkplein © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Sint-jan op de stadsmaquette © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Mensen bestuderen de stadsmaquette © Bart Gotink/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement