Volledig scherm
Stamgast Lucas de Waard in café de Palm © Olaf Smit

Stamgasten: 'Als we afspreken valt het woord Palm niet eens, we weten toch dat we daar afspreken'

Di 2 aug. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.

Door Emma Peters

"Het is heerlijk om na een drukke dag thuis in Den Bosch te komen en naar een plek te gaan waar alles hetzelfde is gebleven”, vertelt vaste gast van café De Palm Lucas de Waard (32). „Ik ben voor mijn werk veel in de randstad en bijna nooit vroeg thuis. Eén keer in de week maak ik tijd vrij voor mezelf. En die tijd vul ik meestal bij De Palm in.”

Kroegmens
Zeven jaar geleden studeerde de Bosschenaar af aan de schrijversschool in Utrecht. „Ik wilde weer in Den Bosch gaan wonen omdat ik in Utrecht geen kans had op een leuke woning. Ook verwachtte ik hier sneller aan de bak te kunnen, omdat er in Den Bosch minder creatieven zijn dan in grote steden als Utrecht.” De Waard zocht zijn zusje op, die achter de bar werkte. „Ik had geen behoefte meer aan nachtenlang stappen. Die tijd was voorbij. Ik was een kroegmens geworden en mijn vrienden ook. Als we afspreken valt het woord Palm niet eens, we weten toch wel dat we daar afspreken.”

Friends
Wat de kroeg zo fijn maakt? „Het heeft het beroemde huiskamergevoel. Net zoals het koffiehuis bij de serie Friends. Je kent iedereen, mag altijd aanschuiven en niet veel verandert. Een heerlijk veilige plek. Het is altijd zoals je verwacht.” „Ook is er weinig wisseling in het personeel”, vertelt De Waard. Hij vindt het café geen plek waar zo maar iedereen kan werken. „Er komen hier niet altijd de makkelijkste mensen. Daar moet je mee om kunnen gaan. Maar als er mot is, komt ook iedereen voor elkaar op. Het personeel voor de vaste gasten en andersom.”

Druk en onrustig
„Er hangt een familiar gevoel. Daar ben ik gevoelig voor. Mijn ouders gingen vroeg uit elkaar we verhuisden veel. Thuis was het druk en onrustig. Het was altijd avontuurlijk en kleurrijk, maar niet perse veilig.” „Ik denk dat mensen altijd verlangen naar iets wat ze vaak hebben moeten missen. Dat is voor mij de veiligheid van een gesloten kring. Het familiegevoel.”

Beste
Een vaste, veilige plek zoeken doet de Bosschenaar ook op vakantie. „Ik dwaal dan door een stad en ontdek mijn nieuwe stamkroeg. Dan ga ik daar de hele vakantie naartoe.” En wat nou als je er later achterkomt dat er een leuk café was? „Dat hoort bij het leven. Als je altijd het beste wil, leid je een erg onrustig leven.”

Baken van rust
„Eigenlijk zouden alle twintigers en dertigers een stamkroeg moeten hebben. Zij vliegen van hot naar her en hebben weinig vastigheid. Een vaste kroeg is dan een baken van rust. Een plek om even bij te komen.”

Eerdere aflevering:

Bij Terminus bellen ze af als ze een dagje overslaan