Volledig scherm
Will van Haaren (midden) in hotel-café Terminus aan de Boschveldweg © Olaf Smit

Stamgasten: Bij Terminus bellen ze af als ze een dagje overslaan

Vr 29 jul. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.

Door Emma Peters

De vaste gasten van Terminus zijn volgens Bosschenaar Wil van Haaren (56) een soort familie geworden. „Sommigen kende ik van vroeger, anderen leerde ik hier kennen. Ik heb weinig contact met mijn familie. Familie kies je niet uit, vrienden wel. Zo is het clubje vaste gasten van Terminus mijn familie geworden.”

Vrachtwagenchauffeur
Van Haaren komt al tien jaar bijna dagelijks iets drinken bij hotel en café Terminus aan de Boschveldweg. Vanuit de Bossche binnenstad wandelt hij na zijn werk als vrachtwagenchauffeur naar het café. „Een groot gedeelte van de groep is alleen en heeft geen kinderen. Er zijn maar een paar stelletjes. Het is een soort vrijgezellengezelschap”, vertelt Van Haaren. „We houden elkaar in de gaten. Als iemand iets mankeert, vragen we daarna altijd hoe het ervoor staat. Als je niet komt, moet je ook even afbellen.”

Hond uit
Buiten de kroeg zien ze elkaar ook weleens. „Dan helpen we elkaar met verhuizen of laten we een hond uit. Maar verder spreken we nooit bij elkaar thuis af. Dit is onze woonkamer. Voor mij is het een extra woonkamer. Thuis ben ik alleen en blijft alles hetzelfde. Hier kom ik bekenden tegen. Ik heb de vrijheid om te gaan wanneer ik wil. Soms lees ik alleen even de krant en een andere keer blijf ik een paar uur biertjes drinken tijdens het happy hour. Maar ik blijf zelden tot het einde. Als mijn behoefte aan gezelligheid bevredigd is, ga ik. Sommigen doen er alles aan om de sluitingstijd nog een kwartiertje te rekken. Ze stellen het weggaan uit. Maar als het mooi is geweest, is het toch klaar?"

Happy hour
„Laatst waren er tijdens het happy hour studenten van de kunstacademie. Die kunnen wel een feestje bouwen, hoor”, zegt Van Haaren lachend. „Ik vind het leuk om met een andere generatie te praten. Dan is er interactie in het café, heerlijk.” Toeristen zijn volgens de Bossche stamgast bijna nooit in het café van het hotel te vinden. „Die gaan direct de stad in. Maar soms verblijven hier ook zakenmannen. Zoals de advocatentweeling uit Groningen. Die zitten aan de jenever alsof ze de volgende dag vrij zijn. De afwisseling van een gezelschap van mensen die ik goed ken en onbekenden vind ik bijzonder.”

De Palm
Van Haaren komt ook graag in Café de Palm, maar Terminus ziet hij echt als zijn thuis. „Bij de Palm kan het ’s avonds erg druk zijn. Ik hou niet van drukte en herrie. Dan ben ik gelijk weg. Hier is het comfortabel. Er is genoeg plek voor iedereen.”

Blogs