Volledig scherm
Joke, vaste bezoeker van het restaurant bij de HEMA © Olaf Smit

Stamgasten: 'Oma Hema' komt vijf keer per week ontbijten of koffiedrinken

Di 9 aug. Elk café heeft van die klanten, de stamgasten. Ze zijn kind aan huis en kennen het reilen en zeilen van het café. Deze zomer bezoeken we die stamgasten.

Door Emma Peters

Ze heeft het gelijk in de smiezen als er iets speelt onder het personeel. Joke van Gelder (67) is al veertig jaar vaste gast bij het HEMA-restaurant aan de Bossche Pensmarkt. „Iedereen is zo lief voor me.”

Ontbijt
Zo’n vijf keer per week komt ze ontbijten of koffiedrinken in het filiaal aan de Pensmarkt in Den Bosch. „Ik ken iedereen. Drie vrouwen werken hier al net zolang als dat ik hier kom. Met hen heb ik een speciale band. Als zij een vrije dag hebben, spreken we weleens bij de HEMA af om samen te ontbijten. Ook hebben we contact via WhatsApp en Facebook. Als ik een paar dagen niet ben geweest, maken ze zich zorgen.”

Te oud om te lopen
Andersom komen de HEMA-medewerkers nooit bij de 67-jarige Bossche over de vloer. „Maar als ik later te oud ben om naar de HEMA te lopen, zouden ze me denk ik wel komen bezoeken”, zegt Van Gelder met een glimlach.

Mot
De Bossche komt meestal alleen. „Ik kan altijd wel ergens zitten. Eerst waren we met een grote groep vaste gasten, maar toen het ontbijtje van 1 naar 2 euro ging, is een groot deel afgehaakt.” Van Gelder weet precies wat er gaande is onder het personeel. „Als er mot is, spreek ik ze daarop aan. Dan vraag ik of degene met het verkeerde been uit bed is gestapt. Daarna komt alles eruit.”

Oma Hema
Soms komt het personeel ook even bij haar zitten, omdat ze even iets kwijt moeten. „Ik trek dat aan. Ik ben een soort oma HEMA, ze kunnen met van alles bij mij terecht. Dit komt denk ik omdat ik rustig ben en goed advies kan geven.” Vroeger kwam ze met haar kinderen altijd bij de HEMA om even pauze te nemen tijdens het winkelen in de Bossche binnenstad. „Dan ging ik effe buurten met de mensen die aan het werk waren.”

Mensenmens
Van Gelder is gescheiden en twintig jaar geleden ging haar laatste kind uit huis. „Thuis stilzitten is niets voor mij. Ik ben een mensenmens. Een dag zonder te praten is niets voor mij. Ik ben altijd op pad. Mensen uit de straat zeggen weleens: ‘Jij bent ook altijd weg, hè’. Dan denk ik: nee, jullie dan, de hele dag maar televisie kijken.”

Opvrolijken
De laatste tien jaar komt ze steeds vaker. „Het is hier gewoon gezellig. Soms neem ik familie mee. Mijn 22-jarige kleinzoon vindt het gezellig om hier samen te ontbijten. Ze vinden het bij de HEMA wel grappig dat ik zo vaak kom. Als ik door iedereen gegroet word wanneer ik binnenkom, grappen ze vaak: ‘Ge moet hier nog vaker komen!’ Ja, ik ben bijna altijd vrolijk, maar soms heb ik natuurlijk ook weleens een dagje dat ik niet lekker in m’n vel zit. Dan blijf ik niet thuis hoor, dan ga ik gewoon naar de HEMA. Iedereen is zo lief voor me, dat vrolijkt me op.”

Eerdere afleveringen:

Bij Terminus bellen ze af als ze een dagje overslaan 'Als we afspreken valt het woord Palm niet eens, we weten toch dat we daar afspreken'