Volledig scherm
Pieckepoort © Bart Gotink/BD

Straatbeeld: Fundament van de Pieckepoort ligt bloot

Do 16 jun: ‘Gestaag’ vordert het blootleggen van de Pieckepoort, aldus gemeente-archeoloog Eddy Nijhof.

Door Bart Gotink

Nu het grootste deel van het zand eraf is, is de fase van schoonmaken en documenteren aangebroken voor de medewerkers en vrijwilligers in witte pakken op het Wilheminaplein.

Dat betekent voor een groot op de knieën de restanten van de stadspoort schoonkrabben. De poort werd eerstgenoemd in 1399 en weer afgebroken in 1890. Op 8 juli zal het gat op het Wilhelminaplein weer gedicht worden. Tot die tijd moet er nog wel wat gebeuren, aldus Nijhof.

Na het dichten van het gat zal er ook meer over de resultaten van opgraving bekend gemaakt worden. Wel laat Nijhof al los dat het gebouw uit veel bouwfase’s bestond, blijkt uit de opgraving.

Ook een Straatbeeld gezien? Mail naar ba.gotink@bd.nl, of mention @stadsgezichtbd op Twitter.

Volledig scherm
Pieckepoort © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Pieckepoort © Bart Gotink/BD
  1. 25 jaar Paleiskwartier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd
    PREMIUM

    25 jaar Paleiskwar­tier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd

    Do 18 jul. Een groot, verloederd bedrijventerrein met tippelzone is in 25 jaar geworden tot een strakke, internationaal tot de verbeelding sprekende woonwijk. Bij de bouw van het eerste appartementencomplex (La Cour in 1994) achter het station was er nog lang geen vastomlijnd plan. De rechtbank - broodnodig als grote trekker - was zelfs fel tegenstander van een vestiging in deze woestenij. Hoe het Paleiskwartier moeizaam van start ging.