Volledig scherm
Koning Melchior verdwijnt © Marc Bolsius

Straatbeeld: Koning Melchior wordt langzaam een kopje kleiner gemaakt

Ma 7 nov. Een jaar lang keek iedereen vanaf de Parade tegen koning Melchior aan, maar maandagmorgen werd de bovenkant van het 500 vierkante meter hoge doek kapot geknipt.

door Bart Gotink

De blauwitte Koning Melchior verstopte de steigers voor de Sint-Jan, die daar waren neergezet voor de Wonderlijke Klim. Nu de laatste persoon naar boven geklommen is, is het tijd om de steigers af te breken. Het doek wordt daarbij, samen met de steigers, kapot gesneden. Pas over twee weken zal het doek dus in zijn geheel verdwenen zijn.

Langzaam afscheid
De eerst knip zetten was 'wel even een momentje' maandagmorgen, stelt Stephan Larou. Hij ontwierp het doek. "Er verdwijnt toch een landmark. De koning heeft dit jaar toch als decor gediend voor alle evenementen op de Parade." Zelf was hij 'erg trots' op het ontwerp. "Komende twee weken kan ik langzaam afscheid nemen." Het doek wordt nu verdeeld onder meerdere organisaties, waarna er onder meer tasjes en kleding van zal worden gemaakt. Ook zal een deel gebruikt worden in een kas.

Vervolg
Tussen de 110.000 en 120.000 bezoekers klommen de Sint-Jan op voor De Wonderlijke Klim, veel meer dan de verwachte 50.000. Dat leverde zoveel geld op voor het onderhoud van Kathedraal dat openlijk wordt gezinspeeld op een vervolg, bijvoorbeeld in 2020. Dat zal dan zonder Melchior moeten. "Iets nieuws lijkt mij ook veel mooier, tegen die tijd."

Ook een Straatbeeld gezien? Mail naar ba.gotink@bd.nl, of mention @stadsgezichtbd op Twitter.

Volledig scherm
Een groep verzamelt zich op het steigerplatform voor de Wonderlijke Klim. © Jan van den Oord/BD
Volledig scherm
De Bossche Sint Jan ten tijde van de Wonderlijke Klim. © Jan van den Oord/BD
Volledig scherm
Het doek van Koning Melchior wordt langzaam losgemaakt © Marc Bolsius
Volledig scherm
Wonderlijke Klim maandagmiddag © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
De klimtoren voor de Wonderlijke Klim op de Sint Jan. © Jan van den Oord/BD