Volledig scherm
Het blindenpad op het Kardinaal van Rossumplein. © Facebook

Straatbeeld: legt een blinde het blindenpad aan?

UPDATEMa 24 jul. Alle blinden worden tegenwoordig in de hoek gedreven. Letterlijk. Maar volgens de gemeente is dit juist wel de bedoeling, want anders heeft een slechtziende geen houvast.

Door Bart Gotink

Blindenribbeltjes volgen leidt blinden en slechtzienden sinds kort rechtstreeks een hoekje in van het ABN-Amro pand op het Kardinaal van Rossumplein. De laatste ribbeltegels zijn daarbij nog netjes bijgezaagd, zodat deze fijn goed aansluiten op het pand. Een Facebooker viel dit op en plaatste de foto's op haar pagina.

Uit de reacties daarop lijkt dit niet de enige plek in Den Bosch. Op het Wilhelminaplein krijg je dan geen bult op je kop, je wordt als slechtziende ook niet netjes naar het bruggetje geleid. Als iemand daar even niet oplet, loopt hij of zij zo de bosjes in, zo lijkt het althans.

Volgens de gemeente hoort het echter dat blindenlijnen een pand in lopen. De looplijn eindigde voorheen midden op de stoep, tussen palen en containers in, aldus een woordvoerder. ,,Dat geeft een blinde juist geen houvast. De looplijn is in dit geval doorgetrokken naar de muur die op zijn beurt juist een natuurlijke gidslijn is voor visueel gehandicapten. Op het Wilhelminaplein loopt de looplijn door tot een haag die weer de natuurlijke gidslijn is."

De looplijnen moeten namelijk ergens eindigen, zo legt hij uit. ,,Ze kunnen niet onbeperkt worden doorgetrokken. In dit geval is er bewust voor gekozen om ze door te laten lopen tot aan een wand."

Volledig scherm
Het blindenpad op het Wilhelminaplein © Facebook

Blogs