Volledig scherm
De gevel van de Zeeman wordt opgeknapt © Bart Gotink/BD

Straatbeeld: Restauratie van gevel 'Cinema Royal'

Do 9 jun: De gevel van 'De Witte Olifant' wordt momenteel opgeknapt. In het pand zit nu textielsuper Zeeman, lang geleden zat er bioscoop Cinema Royal.

Door Bart Gotink

De letters Cinema Royal waren dan ook jarenlang verstopt achter lichtbakken en houten panelen van de Zeeman. In 2003 werd de gevel zo hersteld, dat de letters weer tevoorschijn kwamen. Dat gebeurde in een project om lelijke winkelpuien in het centrum te verfraaien.

Het pand deed eerst dienst gedaan als koekbakkerij, aldus de Bossche Encyclopedie. De Witte Olifant zit nog bovenin de gevel. Begin twintigste eeuw werd het pand verbouwd tot de Cinema Royal. Een kaartje was toen nog 'goedkoop'. "Je had in die tijd prijzen waar je nu om moet lachen. Je had drie prijsklassen: 35, 50 en 75 cent. Voor die tijd behoorlijk wat geld", zei vaste bezoeker Henk van Kessel uit Sint-Michielsgestel in 2003 in het Brabants Dagblad. Later werd het pand omgebouwd tot winkel.

Wat voor werkzaamheden er precies plaatsvinden, aan de gevel is niet bekend. Bij aannemer Nico de Bont is al dagenlang niemand bereikbaar.