Volledig scherm
Een Oktoberfest in Tilburg © MarieTherese Kierkels / PVE

Tent, bier, lange tafels en 2000 man: Oktoberfest Den Bosch staat half oktober op de Parade

Wo 14 ma. Het beproefde recept uit München wordt half oktober geserveerd op de Parade in Den Bosch. Een grote tent voor 2000 man, lange houten tafels, grote bierpullen, losse lederhosen en strakke dirndl's maken het Erste Oktoberfest Den Bosch.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Parade, gezien vanaf de Sint-Jan © Marc Bolsius

En daarmee wordt Den Bosch niet langer overgeslagen in de lange reeks plaatsen in Nederland met een heus Oktoberfest. Organisator Martijn Verbeek heeft alle toezeggingen rond, en daarmee is direct ook de kaartverkoop gestart. ,,We gaan een tent van 25 bij 50 meter opbouwen", zo vertelt hij. ,,Daarin komen de welbekende lange tafels te staan, met mooie kroonluchters aan het dak." De tent zal aan één zijde een transparant dak krijgen, zo vertelt Verbeek, zodat de bezoekers zicht hebben op de Sint-Jan ('een prachtige ambiance'). ,,Want als we dit willen organiseren, dan moest het wel in het centrum en op een tijdelijke locatie, om er zo ook een echt oktoberfeest van te maken, zo wisten we al van te voren." De sfeer wordt wel 'iets losser als in München'. ,,Zo zullen er wat minder tafels zijn, en wat meer ruimte om rond te lopen", zo vertelt Verbeek.

Geen halflege tent

De tent staat er vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober. ,,Als we alles uitverkopen, kan er 2000 man in", zo vertelt Verbeek. ,,Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen we de zaal eventueel verkleinen. Mensen zullen nooit het idee krijgen dat ze in een halflege tent staan." Zaterdagmiddag is de hal gratis toegankelijk en zullen onder meer blaaskapellen optreden. Voor beide avonden zijn momenteel al 'early bird' kaartjes te krijgen vanaf 10 euro per persoon. Als deze kaarten uitverkocht zijn, loopt de toegangsprijs op naar 12,50 en 15 euro. Verbeek: ,,Over de artiesten gaan we tegen die tijd meer vertellen. Maar we werken aan een bekende Nederlander die dat weekend komt optreden." Meer wil Verbeek daar nu nog niet over kwijt.

In Den Bosch waren enkel nog Oktoberfesten op kleinere schaal. Zo probeerde de Kentering het vorig jaar nog met een ander formule (kaarten tussen de 80 en 100 euro, inclusief eten en drank), maar deze werd uiteindelijk geannuleerd. Dat terwijl afsplitsingen van het traditionele feest in München wel langzaam Nederland veroveren, zo bleek vorig jaar nog uit een inventarisatie. Over heel Nederland worden er bijna 2000 oktoberfeesten georganiseerd. Juist in carnavalsprovincies Noord-Brabant en Limburg wordt het feest ook het meest gevierd. Zo trekt Tilburg al jaren een volle koepelhal.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement