Volledig scherm
Het gebouw waarin voorheen Galaxy en de Drie Gezusters zaten, wordt een sushirestaurant

Teveel Japans in 'Sushitown'? 'Gewoon de oude Galaxy terug brengen'

Do 9 jun: Aan de opmars van sushi in Brabant lijkt vooralsnog geen einde te komen. Is een nieuw Japans restaurant in het oude pand van de Galaxy er eentje teveel voor het centrum?

Door Bart Gotink

Begin volgend jaar opent in het pand van discotheek Galaxy - en later de Drie Gezuster - een Lounge 8, een Japans restaurant met 350 stoelen. Dat gebeurt na een aantal jaar van leegstand in de grote zaak. Het is het achtste Japanse restaurant, aldus Google, in het centrum en het Paleiskwartier (waaronder een afhaalpunt). Het past in de trend in heel Nederland, waarin de traditionele Chinees het aflegt tegen de sushirestaurants.

Zeewier
Op Facebook staan voor het merendeel gelukkige reacties te lezen op nog een Japans restaurant met 350 stoelen. Er wordt gejubeld ('laat die datumprikker maar doooorkomennnn'), al lust niet iedereen sushi ('Ik hoef die zeewier troep niet'). Maar de belangrijkste vraag die velen stellen: wordt het niet wat veel ('Nóg een Sushizaak...') in Den Bosch, of beter Sushitown volgens een reageerder?

De concurrent
Concurrenten reageren voorzichtig en zeggen voorlopig te willen uitgaan van eigen kwaliteiten. Met goed eten en een goede service gasten blijven lokken. 'Laten we hopen dat er meer mensen sushi komen eten', valt bijvoorbeeld te beluisteren bij Shintori. In Tilburg is het eerste sushirestaurant alweer dicht vanwege het overaanbod, in Oss is een tweede zaak net een jaar geopend. De andere sushirestaurants in Den Bosch, die niet zo happig zijn om te reageren, geven aan dat in Den Bosch van overaanbod nu echter nog geen sprake is.

Discotheek
Onder de reacties wordt in elk geval een discotheek wel gemist. Zo is iemand blij dat zij 'geen 18 meer is'. "Ik vind het jammer dat het een sushitent wordt in plaats van een leuke discotheek. Echt stappen zit er niet meer in tegenwoordig in in Den Bosch. En begrijp me niet verkeerd: je kunt er wel gezellig borrelen, maar echt uitgaan? Nee", zo valt ook te lezen. "Vroeger hadden we nog de Kings en Galaxy maar tegenwoordig maar weinig."