Volledig scherm
© Bart Gotink/BD

Vaandel met gedicht op ingestort Pearlepand zichtbaar

Ma 2 jan. Sommigen hebben het gedicht al twee keer gelezen in het voorbijgaan, anderen lezen slechts enkele regels. Sinds maandagmorgen is het vaandel met gedicht te zien, op de plek waar voorheen het Pearlepand stond.

Door Bart Gotink

Afgelopen weken stonden er nog bouwsteigers voor de zes en een halve meter hoge vaandel. Naast een ode aan de plek op de Markt en een eerbetoon aan het oude pand hoopt initiatiefnemer en social designer Imke van Dillen ook dat Bosschenaren vertellen hoe ze denken over de 'historische' instorting en de lege plek in de stad.

Tentoonstelling
Dichter Ab Bertholet begon direct na de instorting al aan het gedicht, zo vertelt hij maandagmiddag. Kunstenaar Nelleke de Noo verzorgde de illustratie voor op het vaandel en de flyers, die vanaf woensdag op de plek liggen. Bertholet was twee dagen eerder nog langs het pand gelopen, bij een bezoek aan de Boschtentoonstelling. ,,Je merkt dat mensen na zoiets schokkends direct een verklaring zoeken. Hoe kon dit gebeuren? Maar misschien was het wel gewoon toeval. Voor mijn gevoel heeft dit overeenkomsten met de raadsels in het werk van Jeroen Bosch."

Nieuwbouw
Het gedicht spreekt volgens hem voor zich. De dichter hoopt dat de reacties van Bosschenaren over de plek straks 'voor iedereen iets te bieden heeft'. De reacties worden gebundeld, aldus Van Dillen, en gedeeld met de eigenaresse van het pand. Zo moet het dienen als inspiratiebron voor de nieuwbouw. Het vaandel blijft dan ook hangen tot deze nieuwbouw gerealiseerd wordt.

Kijk voor meer informatie over het ingestorte pand en beeldmateriaal op bd.nl/instorting.

Volledig scherm
© Bart Gotink/BD

Blogs