Volledig scherm
Gat op de Markt, hier komt eind volgende week een vaandel met gedicht te hangen © Bart Gotink/BD

Vaandel met levensgroot gedicht als eerbetoon aan ingestort Pearlepand

Di 13 dec. Een ode aan de plek en een eerbetoon aan het oude pand. Volgende week komt er een zes en een halve meter hoge vaandel te hangen op de plek van het ingestorte Pearlepand, met daarop een levensgroot gedicht.

Door Bart Gotink

Volgens initiatiefnemer en social designer Imke van Dillen heeft de instorting eind februari indruk gemaakt in de stad. ,,Bij de instorting is, gelukkig, niemand gewond geraakt. Maar daarom werden er ook geen bloemen gelegd en was er ook geen herdenking. Toch heeft het velen aangegrepen", zo zegt ze.

Sentiment
Nu het Boschjaar weer uit de stad vertrekt, is het volgens de social designer - bekend van het ophangen van de brillen in de bouwhekken daags na de instorting - tijd om 'het sentiment dat nog leeft' gestalte geven. Dat doet ze met onder meer het gedicht, en met een zoektocht naar reacties van Bosschenaren. Het initiatief wordt deels betaald door de bewonersinitiatiefgelden.

Historische instorting
Welk gedicht van Ab Bertholet er komt te hangen aan de zijgevel van De Kleine Winst, wil Van Dillen nog even geheim houden tot deze eind volgende week wordt opgehangen. Het blijft in elk geval staan tot er gebouwd gaat worden. Op de lege plek liggen vanaf dan in elk geval ook flyers. Deze bevatten een oproep: Van Dillen is op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Bosschenaren denken over de 'historische' instorting en de lege plek in de stad. Deze reacties moeten dienen als inspiratiebron voor de nieuwbouw. ,,We zijn daarover ook in gesprek met de eigenaresse, die het een goed idee vindt om zich zo te laten inspireren." Of de reacties ook gebundeld worden, is nog niet duidelijk.

Westpoint
Direct na de instorting van het pand verzamelde ze met haar brillenactie ook al de nodige reacties in. Deze zijn deels verwerkt op de flyer en op Facebook. Bijvoorbeeld van de 5-jarige Bente uit Tilburg. ,,Ik vind het grappig, omdat ze nu kunnen gaan bouwen”. Zij wil graag de plek volgebouwd zien met een flat zo hoog als Westpoint in Tilburg. Of van de reactie van Veroniek op de flyer: ,,Het huis was moe, heel erg moe. Pas nu de boel is ingestort, kijk ik naar boven en zie een prachtig patroon van eeuwig leven".

Blogs