Volledig scherm
Daktuin Wolvenhoek

Van parkeerdek naar bloemetjes: wordt de betonnen Wolvenhoek ooit een stadsoase(tje)?

Wo 9 nov. Anderhalf jaar geleden werd er een prijsvraag uitgeschreven: vergroen het dak van parkeergarage de Wolvenhoek, die lelijke puist in de binnenstad. Er lijkt weinig meer dan een miniparkje van over te blijven.

Door Bart Gotink

De plaatjes zijn in elk geval mooi groen, maar vermoedelijk ook wat misleidend. Dinsdagavond nam de gemeenteraad een motie van D66 aan om van het bovendek van de Wolvenhoek toch nog 'een groene oase te maken'. Het is het sluitstuk van een traject (.pdf) dat dezelfde partij jaren geleden begon en leidde tot het uitschrijven van een prijsvraag door het Bosch Architectuur Initiatief.

De ingezonden ideeën op die prijsvraag liepen nogal uiteen (.pdf): van een moestuin op het beton tot een café met panoramisch zicht en een groen dakterras. Grote moeilijkheid bij het maken van een ontwerp was dat er slechts een minimaal aantal parkeerplaatsen mocht worden geofferd (maximaal tien). Tenslotte is de rij geduldige wachtende shoppers met ronkende motoren voor de volle garage elke zaterdag al lang genoeg. Al staat het dak de rest van de week wel leeg.

Kroon
Een ander bezwaar bleek ook dat toevoegingen aan de garage van onderaf niet of nauwelijks te zien zijn. Tweede in de prijsvraag werd uiteindelijk het idee tot het bouwen van een kroon op het dak, met daarin ruimte voor evenementen, maar bijvoorbeeld ook als drive-in open-air bioscoop, catwalk voor modeshows, tentoonstellingszaal of een markt.

Beeldentuin
Winnaar van de prijsvraag werd de Wolvenweide. In dat ontwerp werd gekozen voor een nieuwe verdieping op de garage voor bijvoorbeeld een restaurant en wisselend een stadscamping, openluchttheater, kunstmarkt of beeldentuin. 'Tamelijk goedkoop in aanleg en onderhoud', zo concludeerde de jury.

1,8 miljoen
'Tamelijk goedkoop' betekende in dit geval een investering van 1,8 miljoen, berekende ambtenaren. Veel te veel. En dus ging B en W er niet mee aan de slag, en leek het hele initiatief verloren te gaan (op overigens de verticale tuin in de Waterstraat na). Dinsdagavond riep D66 daarom nog maar eens op tot vergroening van het lelijke stuk beton, in een motie die door een meerderheid van de raad werd aangenomen. De bovenzijde dient echter geen recreatieoord te worden, zo onderstreepte de wethouder wel maar even. Er mogen nu nog slechts '6 tot 9 parkeerplaatsen' verloren gaan. De autovrienden van de VVD. "Het blijft tenslotte een parkeerdek dat groener wordt."

Eyecatcher
'Een unieke plek, met een geweldig uitzicht. Den Bosch krijgt er een groene eyecatcher bij', concludeerde D66 wel gewoon. Maar wel een eyecatcher die dus niet teveel mag kosten. En waarbij er gewoon nog geparkeerd kan worden. Een groene oase? Eerst maar eens wachten op het nieuwe plan van B en W. Maar voorlopig lijkt het, helaas, om niet meer dan een paar plantenbakken te gaan.

Volledig scherm
De Wolvenhoek in Den Bosch. © Mieske van Eck/BD