Volledig scherm

Verloedering in het Paleiskwartier? 'Graffiti is juist in één dag weg'

Ma 28 nov. Hij gaat zelf wel eens met de buurman een rondje met zijn prikker door de buurt. Want sinds de Emté zijn deuren heeft geopend, liggen er geregeld grote hoeveelheden zwerfafval in de wijk, tot irritatie van meneer Schreiber. Vooral op de route tussen de supermarkt en de hogescholen ligt de rommel. Verpakkingen van chips en frikadelbroodjes, die ook maandagmiddag rond lunchtijd weer gretig aftrek vinden bij scholieren.

Door Bart Gotink

Maar is dat nou verloedering? Nee, oordeelt de bewoner van de Armadagebouwen aan de Hofijver zelf. Hij herkent zich dan ook niet in het beeld dat naar voren komt in de wijk- en buurtmonitor. Het gaat de verkeerde kant op met het Paleiskwartier, zo staat in dat onderzoek, gebaseerd op onder meer enquêtes in de wijk. Opmerkelijk voor een nog zo jonge wijk. Oorzaken: de verloedering neemt toe en mensen voelen zich onveiliger, zo meldt de monitor. De bewoners zijn verder ontevreden over de winkels, speelmogelijkheden voor kinderen en voorzieningen voor ouderen.

Graffiti
Gaat het slecht met het Paleiskwartier, of zijn de bewoners gewoon kritischer dan een inwoner van, pak hem beet, de Hambaken? „Ja, misschien wel. Maar dat mag toch ook wel in een wijk waar alles nog spic en span is en mensen dicht op elkaar leven”, zo stelt Jan Streefkerk, voorman van de Coöperatie Wijkbelangen Paleiskwartier. Hij herkent zich overigens niet in het beeld van verloedering. „Als er bijvoorbeeld graffiti is gespoten op de Paleisbrug, is dat binnen een dag weer weg”. Zorgen over de wijk zijn er bij hem ook wel. Bereikbaarheid, parkeren en de leefbaarheid, dat zijn de prioriteiten van de coöperatie.

Hard praten
Verloedering. Een bewoonster van een flat, uitkijkend op het evenemententerrein aan de Onderwijsboulevard, moet vooral denken aan de hangjongeren. Ze hangen voor rond de supermarkt. Maar veel kwaads gebeurt daar eigenlijk ook niet, zegt ze. „Hard praten en zwerfafval, daar houdt het wel mee op. Het is vooral niet zo’n fraai beeld.”

Wisselende groepen
De politie bevestigt het beeld. „Vooral tijdens de zomermaanden kwamen er vanuit de wijk meldingen van jeugd en jeugdoverlast binnen”, stelt een woordvoerder. „Het ging dan vooral om het gebied rondom de brug en de waterpartijen. Het gaat dan om wisselende groepen, zo hebben wij het idee. Aantallen zijn niet te geven.” Waar de problemen in de wijk verder liggen, volgens bewoners? Het gebrek aan groen (‘dat is gewoon niet goed’), het gebrek aan vuilnisbakken (‘kijk eens naar die pizzadozen op het Da Vinciplein’) en vooral dat parkeren. Al wil eigenlijk niemand van echte verloedering spreken.

Restaurant
Dat parkeren gaat komende jaren nog veel grotere problemen opleveren, zegt ook Streefkerk. „Met een nieuw restaurant en een bioscoop slibben de parkeerplaatsen en de toegangswegen pas echt dicht. We komen straks 1000 parkeerplaatsen tekort.” Snel ingrijpen is nodig, volgens hem.
Maar eigenlijk snapt Meneer Schreiber gewoon niks van de conclusies, zo besluit hij nog maar even. „Het is hier prachtig wonen en met de supermarkt en de Paleisbrug hebben we alles om de hoek.”

Volledig scherm
Paleiskwartier maandagmiddag. © Marc Bolsius