Volledig scherm
Wijnproeven op een authentieke locatie in hartje Den Bosch

Vrouwen die het aandurven de (winkel)straat eigenhandig te veranderen

Wo 5 okt. De één gaat voor lief en schattig, de ander voor creatief en altijd vernieuwend. Vrouwen met een net geopende zaak in Den Bosch maken kans op een Viva400-award.

Door Bart Gotink

Een gekkenhuis is het. Er staan geregeld rijen voor de deur en binnenlopen zonder reservering is maar zelden mogelijk. De gasten vinden het er zo leuk, dat een bezoeker van Kattenparadijs Mispoes oprichtster Marloes Vorstenbosch opgaf voor de Viva400-award, een prijs voor ‘vrouwen die het verschil maken’. En straks komt er weer een nieuwe kitten in het café. Heel klein en schattig. Ja, voor Vorstenbosch is het nog dagelijks genieten.

Droom
En eigenlijk geldt hetzelfde voor Nikkie Wolfs, eigenaresse van Robbies in de Verwerstraat. In een jaar dat twee warenhuizen de stad al dan niet gedwongen verlieten, durfde zij het aan om op liefst duizend vierkante meter een ‘stoer warenhuis’ te beginnen. De opening van Robbies in het oude bankgebouw Lentjes & Drossaertis is nu 13 maanden geleden, maar voor Wolfs is het ‘nog steeds een droom die werkelijkheid wordt.’ Of, iets zakelijker gezegd, ‘de targets worden ruim gehaald’. Maar vooral de ‘overweldigende’ hoeveelheid reacties zijn toch wel een bekroning op haar werk.

Top 5
En dan is daar nog Maud Lennertz. Zij opende in 2013 Wijnwinkel Proef. En al snel stond ze in de top 5 van mooiste wijnwinkels van het land.

Lief en schattig
Hard werken is het nog steeds voor de drie, zeker zes tot zeven dagen in de week. Met voor de één als doel ‘lief en schattig’, voor de ander ‘creatief en altijd vernieuwend’ voor de derde proeven en de ervaring in het Uilenburgstraatje.

Local hero
‘Een zakenwonder’ mogen Lennertz en Wolfs zich noemen als ze de award winnen. Een ‘creatieve’ kan Vorstenbosch worden als ze wint. Twee vrouwen die hun droom achterna jagen. Het nog aandurven om de (winkel)straat eigenhandig te veranderen. Misschien ooit zelfs wel met uitbreiding buiten de stad, lieten beiden ooit al eens doorschemeren. Wolfs: „De groeipotentie is er. Maar eerst met beide benen op de grond blijven staan. Robbies is nog niet perfect, dus eerst wil ik een local hero worden.”

Dat kan. Stuur dat beeldje maar naar Den Bosch.

Stemmen op Lennertz,Vorstenbosch of Wolfs kan hier.

Volledig scherm
Nikkie Wolfs © Chris Korsten
Volledig scherm
Marloes Vorstenbosch van kattencafé Mispoes in Den Bosch © Marc Bolsius