Volledig scherm
Theater maken met hondjes en hun baasjes © Bart Gotink/BD

Wat de hond ook doet, alles is prima bij het maken van theater met baasjes en hond

Di 9 aug. Twee baasjes rollen zichzelf in dekens op de grond. De grote vraag is: hoe reageren de twee honden? Samen met een hondenpsycholoog kijkt theatermaakster Ariadna Rubio Lleó of baasjes met hun honden onderdeel kunnen zijn van een theatervoorstellingen.

Door Bart Gotink

Als de muziek start, lopen twee honden aan de lijn naast hun baasjes. De baasjes wandelen naar het midden van de ruimte, waar de lijn wordt losgemaakt. Hond Chulo blijft zitten, terwijl hond Piem achter het baasje aanloopt. De twee vrouwen rollen zich in de dekens die op de grond liggen. Verstoppen zich. Chulo en Piem lijken het niet te begrijpen, en spelen vooral met de rollende baasjes. Zodra ze weer tevoorschijn komen, gaan de hondjes weer netjes naast het baasje zitten.

Wisselend
'Wat valt jullie op?' vraagt Theatermaakster en choreografe Ariadna Rubio Lleó na afloop aan het tweekoppige publiek bij de workshop. Een van hen is een hondenpsycholoog. De choreografe onderzoekt of er met honden en hun baasjes een voorstelling te maken is, die later dit jaar moet gaan draaien. Tot nu toe zijn de ervaringen 'wisselend', aldus Rubio Lleó. "Ik ben heel blij met de repetities tot nu toe. Nu gaan we kijken of we geschikte honden en baasjes kunnen vinden."

Bekenden
De baasjes krijgen alle instructies, de hond krijgt geen opdrachten. De vraag is vooral hoe de honden reageren op de bewegingen. "Wat de hond ook doet, alles is prima," aldus Rubio Lleó. "Maar de reacties zijn wel steeds een beetje anders. Als je echter genoeg van deze workshops doet, zie je wel een aantal wetmatigheden." Met een groot publiek erbij, kan de hond straks weer anders reageren. "Vooral het applaus van het publiek blijkt van invloed op de hond, net als bekenden in de zaal." Niet elk hond is dan ook geschikt.

Oefening
En de baasjes leren zelf ook iets over hun honden."De hond komt na afloop van sommige oefeningen gelijk naar je toe, ook als je helemaal niks zegt", aldus Frencis Autz, baasje van Chulo. "Verder accepteert de hond veel van je bewegingen. Ze laten veel gebeuren." Zou ze ook mee willen doen aan een voorstelling? "Ik verwacht eigenlijk niet dat dit lange tijd interessant blijft. Dus het ligt er wel aan wat er dan nog meer gebeurd tijdens het stuk."

Klein deel
Rubio Lleó, van Duits, Argentijns, Spaanse afkomst, heeft eerder aan twee projecten met line-dancers en judoka-meisjes gewerkt. Nu is zij dus geïnteresseerd in de menselijke en dierlijke verbondenheid. Overigens moet het toneelstuk, dat eind dit jaar verschijnt, niet enkel uit honden en hun 'amateurbaasjes' gaan. "De honden maken slechts een klein deel uit van de show." Het resultaat moet in elk geval eind oktober te zien zijn.