Volledig scherm
Het pand van de Kleine Winst aan de Markt in Den Bosch © Marc Brink

'We' hebben De Kleine Winst gekocht. Wat nu?

Ma 17 okt. Nog een week of vier en dan dragen de eigenaren van De Kleine Winst de sleutel over aan wethouder Huib van Olden. En is de gemeente een stukje vastgoed rijker. Wat ermee te doen?

Door Bart Gotink

Het plan daarvoor volgt pas over een paar maanden. Genoeg tijd dus om even mee te denken met het stadsbestuur. Eerst maar eens: wat hebben ‘we’ nu precies gekocht?

Niet eenvoudig
We praten over een pandje met een oppervlakte van 270 vierkante meter. In totaal dan. Voorlopig is enkel de begane grond bruikbaar voor openbare functies, zo bleek al uit het taxatierapport. Kelder en verdiepingen, nu nog opslag, zijn ‘niet eenvoudig’ bij de winkelruimte te trekken. Eigenlijk is de ruimte op die verdiepingen enkel als woning te gebruiken, en dan wel zonder eigen toegang. Anders moet er weer gesloopt worden in de gevel, stammend uit 1875. En dat doe je natuurlijk liever niet.

Blijvend
Blijft over: 80 vierkante meter aan oppervlak, iets meer als het huidige souvenierwinkeltje. Ervan uitgaande dat het Pearlegat niet gekocht wordt door de gemeente. Laatste complicatie: er wordt niet geconcurreerd met het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC). Dat zou zonde zijn van de investeringen aldaar. Maar het moet wel een blijvende ‘verbinding’ met de schilder zijn. Tenslotte gaat geld dat overblijft van het Jeroen Boschjaar ook in het pand zitten.

Alles kan
Over geld gesproken: we kijken maar even niet op een euro meer. Het wordt prachtig gerestaureerd, zodat het pareltje waar Jeroen Bosch opgroeide en schilderlessen kreeg voorlopig voor de stad behouden blijft. Alles kan. Anders wordt het wat moeilijk om een goed idee te bedenken.

Wat te doen met de Markt 29? Heeft u een mooi idee voor dit stukje ‘fysieke’ erfenis van Bosch? Kom maar door.

Reageer hieronder of via Facebook.