Volledig scherm
Parkeergarage Paleiskwartier Den Bosch

Weer wordt er gepleit voor lagere parkeertarieven, maar eigenlijk werkt dat niet

Do 14 jul. Nergens. Voor zover bekend helemaal nergens heeft verlagen of gratis maken van het parkeren tot een ‘duidelijke vermeerdering’ van de omzet geleid bij winkels. En toch betoogde Peter Claessen, voorzitter van ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch, maar weer eens dat de parkeertarieven in Den Bosch ‘belachelijk hoog’ zijn. Tarief naar beneden dus. En bijvoorbeeld op zaterdagmorgen een tarief van 50 cent per uur.


Door Bart Gotink

Het zijn eigenlijk altijd dezelfde argumenten die gebruikt worden door winkeliers. Parkeerders zijn een melkkoe voor de gemeente terwijl de ondernemers door die belachelijke tarieven omzet verliezen aan online en de concurrent verderop, waar je lekker gratis kan parkeren.

Mythes

Maar werkt dat ook zo? Bij verkeersinstituut CROW prikken ze
wat van die mythes door. Want er is geen eigenlijk ‘geen enkel verband tussen de parkeertarieven en de omzet per vierkante meter’. En dus heeft een verlaging van de tarieven ook nog nergens tot een duidelijk hogere omzet geleid. Wel tot meer auto’s, maar dat zijn vooral mensen uit eigen stad.

Paradijs

Bezoekers zien parkeren vooral als weerstand, een noodzakelijke hobbel voor er geshopt kan worden. Maar die hobbel zijn ze best bereid te nemen, als het paradijs daarachter maar mooi genoeg is. Aantrekkingsfactoren, of wel ‘beleving’ in een stad, blijkt belangrijker dan weerstandsfactoren, als duur betalen voor je plekje.

Fiets

Duur, dat is gratis parkeren wel. Drie uur gratis parkeren kostte Alphen aan de Rijn 3 miljoen euro. Want zoveel houden gemeenten helemaal niet over aan parkeren, als de investeringen in (nieuwe) parkeergarages wel gewoon van de exploitatie betaald zouden worden. Dan rest vaak een tekort. En zo betaalt iemand die op de fiets komt, via de belasting, gewoon mee aan het parkeren van de auto.
Hoe denkt u over de parkeertarieven? Reageer hieronder of via Facebook.