Volledig scherm
Wereldwinkel in de Vughterstraat in Den Bosch © Chris Korsten

Wereldwinkel in de Vughterstraat gaat dicht, maar keten wil 'heel graag in Den Bosch blijven'

Wo 25 okt. De Wereldwinkel in de Vughterstraat gaat dicht. De winkel met eerlijke cadeaus wil de stad echter niet verlaten: komende tijd wordt 'alles op alles' gezet om een goedkoper pand te vinden in de stad.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
De Wereldwinkel in Den Bosch © marc bolsius

,,We willen heel graag in Den Bosch blijven," zo geeft René Wenting, manager van het Bossche filiaal aan. ,,Maar de kosten zijn voor ons hier te hoog. Daarvoor zijn we nu met spoed op zoek naar een goedkoper en iets kleiner winkelpand." De webshop blijft voorlopig in elk geval bestaan, zo vertelt hij ook. Komende weken wordt een leegverkoop gehouden, met kortingen tot dertig procent. Op 11 november gaat de winkel dicht, waarna er op 15 november een nieuwe huurder in trekt.

De Wereldwinkel in de Vughterstraat draait momenteel al in zijn geheel op vrijwilligers. Door geen betaalde krachten in te huren, moet er meer geld overblijven om de makers van de verkochte producten een eerlijke prijs te geven. Producenten van de Wereldwinkel, zoals houtsnijders, pottenbakkers en koffieboeren, komen veelal uit derdewereldlanden.

Minder Wereldwinkels

De Wereldwinkel zit al sinds 2007 in de Vughterstraat 40. In 2015 werd het filiaal nog een maand gesloten voor een ingrijpende verbouwing. De winkel nam toen afscheid van de paars-gele kleurstelling en ordende het assortiment op thema's. Daarvoor zat de winkel op een andere locatie in dezelfde straat. Wenting: ,,Ook om onze vrijwilligers niet uit het oog te verliezen, willen we zo snel mogelijk door. We kijken onder meer naar panden in bijvoorbeeld de Orthenstraat of de Hinthamerstraat, maar we hebben nog niks concreets."

De Wereldwinkels in Nederland maken een moeilijke tijd door. Eerder dit jaar gingen al de filialen in Rosmalen en in Uden definitief dicht. De opkomst van winkelen op internet en het ietwat oubollige imago (al dan niet terecht) doen de winkels niet veel goeds. Ook is een deel van de originele producten, zoals Max Havelaar-koffie, tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop. Waren er in Nederland in 2012 nog ruim 400 winkels, inmiddels zijn het er 305, zo gaf Albert Hebels van de landelijke organisatie Wereldwinkels Nederland eerder dit jaar aan. Hebels gaf toen aan te verwachten dat er eind van het jaar 25 Wereldwinkels minder zouden zijn. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs