Volledig scherm
Wereldwinkel in de Vughterstraat in Den Bosch © Chris Korsten

Wereldwinkel kan nog geen geschikt pand vinden in Den Bosch: 'Klanten missen onze winkel'

Di 23 jan. Het is nog niet gelukt, maar René Wenting geeft de moed ook nog niet op. En dus wordt er nog altijd gezocht naar een geschikt pand voor de Wereldwinkel in Den Bosch.

Door Bart Gotink

Begin november vertrok de Wereldwinkel vrij plots uit het pand in de Vugherstraat. Wenting, manager van het Bossche filiaal, gaf daarop direct al aan dat met spoed gezocht werd naar een ander onderkomen. ,,We willen heel graag in Den Bosch blijven," zo zei hij. Om te voorkomen dat klanten de winkel met eerlijke cadeaus vergeten en vrijwilligers vertrekken, werd zo snel mogelijk een nieuw pand gezocht. Maar dat is tot nu toe dus zonder succes. 

Klanten en vrijwilligers

,,We zijn wel op wat plekken wezen kijken, maar dat bleek toch te duur", zo vertelt Wenting. Te hoge huren was ook de reden van het vertrek uit de Vughterstraat, waar de zaak sinds 2007 zat. In 2015 werd het filiaal nog een maand gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Wenting stelt veel reacties te krijgen van klanten die de zaak missen in de stad. ,,En met de vrijwilligers hebben we nog goed contact. In die zin kunnen we dus zo weer starten."

In het pand dat de Wereldwinkel achterliet, trok de keten Waar. Ook die keten verkoopt enkel duurzaam geproduceerde cadeaus. In tegenstelling tot de Wereldwinkel werken bij Waar echter enkel betaalde krachten. Door te werken met vrijwilligers, hoopt de Wereldwinkel dat er meer geld overblijft om de makers van de verkochte producten een eerlijke prijs te geven. Producenten van de Wereldwinkel, zoals houtsnijders, pottenbakkers en koffieboeren, komen veelal uit derdewereldlanden. De webshop is nog wel online, zo vertelt Wenting. 

Moeilijke tijd

De Wereldwinkels in Nederland maken een moeilijke tijd door. Eerder dit jaar gingen al de filialen in Rosmalen en in Uden definitief dicht. De opkomst van winkelen op internet en het ietwat oubollige imago (al dan niet terecht) doen de winkels niet veel goeds. Ook is een deel van de originele producten, zoals Max Havelaar-koffie, tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop. Waren er in Nederland in 2012 nog ruim 400 winkels, inmiddels zijn het er ongeveer 300.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs