Volledig scherm
Petra Janssen van Studio Boot. © Sandra Peerenboom

'Wij willen reuring, iets toevoegen aan de stad'

Petra Janssen (51) is naast creatief directeur van Studio Boot mede-initiatiefnemer van het Werkwarenhuis op broedplaats Tramkade. Zij vertelt deze week over haar Den Bosch.

Door Suzie van Dijk

,,We willen iets toevoegen aan de stad. Vorig jaar begonnen we met de dansavonden met vergeten dj-helden. We willen reuring maken. Nieuwsgierige, betrokken mensen komen daar als eerste op af." 

Zondag 2 april reist Janssen naar de designweek in Milaan met een pop-up van haar Werkwarenhuis. ,,We laten de betekenis van design voor de maatschappij zien; zelfs Cello, Reinier van Arkel en RIBW Brabant reizen met hun mensen mee. Dat is de kracht van design."

Mooiste plek

,,Tramkade: een waardevolle vrijplaats en dat moet het blijven. De stad is af en er moeten plekken zijn waar mensen creatief kunnen zijn en mogen experimenteren. Bij het Werkwarenhuis kunnen mensen eten en dansen, er komen ontwerpers, Weener XL schildert er, het is een doorstroomhuis voor mensen die moeilijk terecht kunnen op de arbeidsmarkt; noem maar op. Samen maken we een monument voor de toekomst. Iedereen is welkom, mensen die mee willen doen, van dakloos tot dokter." 

Tot rust komen

,,In de natuur, in de binnenstad kun je langs de Dommel zo mooi en stil wandelen midden in de stad." 

Stom

,,Wat is stom? Rare vraag. Wat is mooi en wat is lelijk? Wat kan zijn tijd doorstaan? Ik vind de locatie voor de uil op het Wilhelminaplein niet geschikt. Je komt de stad in en ziet de achterkant. Deze plek is een eerste open ontmoeting met de stad.'

Als ik voor één dag burgemeester zou zijn

,,Dat is een flinke verantwoordelijkheid. Ik zou het belang van kunst, cultuur en design uitleggen aan bestuurders. Kunst is de motor van de economie, we moeten jonge kunstenaars behouden voordat ze de stad uittrekken."

Gat in de Markt

,,Ik zou op de plek van het ingestorte Pearlpand niet traditioneel bouwen. Ik zie wel wat in een modern gebouw met het interieur van de Kleine Winst. Iedere tijd heeft zijn eigen, soms kleine, iconen, dat mag je behouden. Anders staat er voor je het weet weer een terras." 

Trots

,,Op het Bossche college dat het lef had om Tramkade 10 jaar vrij te geven."