Volledig scherm
De tafels van Bij Dirk zouden twintig centimeter te hoog zijn. © Dirk Hover

Wijnbar Bij Dirk mag de te hoge statafels laten staan

Do 17 nov. Het relletje rond de statafels bij wijnbar Bij Dirk lijkt voorlopig ten einde: de gemeente legt geen dwangsom op voor de 20 centimeter te hoge tafels. Wel krijgt eigenaar Dirk Hover een waarschuwing: staand drinken op het terras blijft verboden.

Door Bart Gotink

Bij Dirk hing een boete van 500 euro boven het hoofd, omdat bij een inspectie van het terras was gebleken dat de nieuwe tafels 108 centimeter hoog waren. Officieel mogen terrastafels in de stad slechts 80 centimeter hoog zijn, zo stelt het terrasreglement.

Overlast
Een buurtbewoner had daarom gevraagd in te grijpen. Een te hoge terrastafel kan er namelijk voor zorgen dat mensen staand hun wijntje of biertje drinken op het terras, wat weer kan leiden tot meer (geluids-)overlast.

Leefklimaat
Na de eerste controle van de inspectie, verlaagde de wijnbar in de Verwersstraat de terrastafels tot 90 centimeter, nog altijd 10 centimeter te hoog volgens de officiële regeling. De gemeente concludeert nu echter dat deze tafels 'niet langer als statafel kunnen worden gebruikt'. Het nog lager maken van de tafels zal daarom niet leiden tot verbetering van het 'woon- en leefklimaat'. En dus wordt er geen dwangsom opgelegd.

Staan
Wel waarschuwt de gemeente Bij Dirk voor het laatst: op 24 oktober stonden 'drie personen staand (alcoholhoudende) drank te drinken'. Als dat weer gebeurt, volgen wel 'bestuurlijke maatregelen'.

Volledig scherm
Een gemiddeld terras, bijna 80 centimeter hoog © Bart Gotink/BD