Volledig scherm
Geen bankjes of plantenbakken meer in de Snellestraat © Bart Gotink/BD

Woede bij ondernemers in Snellestraat over bankjesverbod: 'Alle gezelligheid weg'

Di 16 mei. Al 20 jaar staan er bankjes en plantenbakken op de stoep in de Snellestraat, maar plots verbiedt de gemeente het.  Ondernemers zijn woedend. ,,Het ziet er zo niet uit. Ze halen alle gezelligheid weg."

Door Bart Gotink

,,Dit is momenteel zo ongeveer de leukste en gezelligste straat in de stad. Kijk maar op blogs en vlogs, overal wordt de Snellestraat genoemd. " Aan het woord: Jacques van Geffen, uitbater van onder meer Eetbar Dit en Ding Dong. Samen met praktische alle andere ondernemers uit de straat komen ze eventjes bij elkaar dinsdagmorgen. Want de gezelligheid en de warmte van de straat, die staat op de tocht. 

Nooit klachten

Vorige week viel er een brief op de mat bij alle ondernemers in het smalle straatje, van lifestye-winkel Karkater tot en met restaurant Le Bateau. Binnen een week moeten de bankjes en plantenbakken overal weg zijn van de stoep. Een echte reden wordt niet gegeven in de brief en overleg is er niet geweest, zo stellen de ondernemers één voor één.

Bij Le Bateau staan de banken en plantenbakken zelfs al 20 jaar op de stoep. Eigenaar Yves Mommersteeg betaalt daarover ook gewoon precariobelasting. ,,Nooit heb ik hierover klachten gehad en er is ook nooit een ongeluk gebeurd in deze straat." Voordelen zijn er wel genoeg, volgens Mommersteeg. ,,Kijk naar de uitstraling van de straat. Deze straat heeft een eigen identiteit door al die zelfstandige zaken die er zitten. Mét iets voor de deur." 

Smalle pandjes

Volledig scherm
Geen bankjes of plantenbakken meer in de Snellestraat © Bart Gotink/BD

Ja, dit gaan ook gewoon omzet schelen, denkt Thessa Broers van Crème Coffee & Pastry. ,,De straat ziet er zo niet gezellig uit. Het is heel jammer. Vanochtend vroeg een klant ook of we al open waren. Die vraag heb ik nog nooit gehad." De bankjes zijn daarom ook nodig, stelt Van Geffen. ,,Er staan hier een hoop smalle pandjes, waar het moeilijk naar binnen kijken is. Iets op de stoep laat ook zien dat er op zo'n locatie iets gebeurd. Dat er reuring is."

De ondernemers lijken het slachtoffer te worden van nieuwe regels, die juist tot een versoepeling moesten leiden. Bankjes en plantenbakken werden voorheen enkel gedoogd, maar sinds een aantal maanden is in officiële beleidsregels vastgelegd dat deze attributen voor de deur mogen staan. Maar dan  moet er wel twee meter stoep overblijven, zo staat in de regels te lezen. En de stoep in de Snellestraat, voor zover die er überhaupt is, is in zijn totaliteit nergens twee meter.

Wethouder

❤ #oakdenbosch #snellestraat #fashion #interior #plants

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Het wordt echter alleen maar een groter rommeltje zo, denkt ook Marieke de Groot van de winkel Oak. Want nu worden overal fietsen geparkeerd voor de winkelruiten, waar voorheen een gezellig bankje stond. De ondernemers gaan snel gesprek aanvragen met wethouder Jan Hoskam van economische zaken, in de hoop iets te kunnen regelen.

Tot die tijd hopen ze dat de bankjes en plantjes alsnog naar buiten mogen. Dinsdag durft bijna niemand dat meer aan. Van Geffen: ,,Jazz in Duketown komt eraan en het wordt zomer. We hopen dus dat er snel duidelijkheid komt."

De gemeente Den Bosch is om een reactie gevraagd, maar heeft dinsdag niet gereageerd.

Opinie