Zoekplaatje: Waar is de garagedeur die 'zo onzichtbaar mogelijk' is gemaakt?

UPDATEMa 8 jan. Wat doe je als je huis een beschermd stadsgezicht is, maar je toch graag een garage in je huis wil? Dan maak je de bijbehorende garagedeur toch vrijwel onzichtbaar, zo bedacht Jeroen Steringa, bewoner van een pand aan de Zuid-Willemsvaart. 

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Waar is de garagedeur? © Google Maps

Nee, dat gaat niet gebeuren, kreeg Steringa als eerste te horen van de welstandscommissie in Den Bosch. Het verzoek was om een garage te bouwen aan de voorzijde van zijn huis aan de Zuid-Willemsvaart. Met een grote garagedeur dus. Maar daar zat nou juist het probleem: een deur in deze oude klokgevel zou wel heel lelijk worden, zo vreesde welstand. Een gevel die Steringa bovendien net had schoongemaakt en deels historisch gereconstrueerd naar een foto uit 1963. Zonde dus. 

Maar Steringa heeft een bouwkundige achtergrond en een creatief brein. En dus ging hij aan de slag om de garagedeur 'zo onzichtbaar mogelijk te maken'. Eenvoudig was dat nog niet. Een in de grond zakkende deur bleek te lastig met het grondwater, een draaiende deur kon niet vanwege de stoep. Uiteindelijk kreeg de Bosschenaar groen licht voor zijn plan voor een kanteldeur en kon hij aan de slag. Vier maanden werd er gewerkt aan die ene garagedeur. Maanden waarin Steringa bij alle betrokkenen bleef benadrukken dat hij ‘per se niet wilde dat je er straks ook maar iets van ziet'. 

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Jeroen Steringa en zijn zoontje voor de bijzondere garagedeur bij sluis 0 aan de Zuid-Willemsvaart © copyright Olaf Smit

'Wat is er gebeurd?'

Dat lijkt gelukt.  ,,Toen de deur klaar was en de steiger verdwenen, vroegen de buren zich vooral af wat er nou eigenlijk al die tijd gebeurd was", zo vertelt Steringa. ,,Om de deur te maken hebben we dan ook de stenen uit de oude gevel gehakt, en deze zijn gebruikt voor het nieuwe ontwerp." Ook de kozijnen met bogen zijn vrijwel identiek. 

Het grote verschil: het onderste deel van de gevel kan nu naar binnen 'klappen', zodat Steringa zijn auto binnen naar binnen en naar buiten kan rijden. Alleen wie heel goed kijkt, kan zien aan de zeer kleine inkepinkjes in het kozijn en de muur dat daar iets kan gebeuren. ,,Er stoppen nu regelmatig mensen voor de garage, om even uitgebreid te kijken en soms zelfs te voelen aan de deur ", zo vertelt Steringa. 

Want de deur blijkt zo onzichtbaar te zijn, dat gemeente-ambtenaren ooit alweer bijna onverrichter zaken vertrokken. Steringa: ,,De mannen kwamen de stoep verlagen om een opritje te maken. Voor de deur hebben ze een paar keer om zich heen staan kijken, om vervolgens maar weer naar het stadhuis te bellen. Waarom moet hier iets aan de stoep gebeuren?"

Het is overigens niet de enige goed verstopte garagedeur in Nederland. Hier een bijzondere deur in Woudsend: 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement