Volledig scherm
Twee vrouwelijke portiers en zussen van Basiliek. Op foto links Thea Pigmans en rechts Nelleke van den Heuvel. © Sandra Peerenboom

Zussen en dé twee portiers van een stadscafé in Oeteldonk: 'We voelen ons vooral gastvrouwen'

Vr 9 feb. Thea Pigmans (56) en haar zus Nellleke van den Heuvel (66) staan met carnaval voor het vierde jaar als portiers aan de deur bij stadscafé De Basiliek.

Door Kees van der Zandt

Tot vier jaar geleden waren Thea Pigmans en haar zus Nelleke van den Heuvel bij zowat elk evenement in de aanloop en tijdens de carnaval in Oeteldonk. Ze deden samen mee aan de Jankbokaal, de Intocht, de grote optocht en waren onder meer trouwe bezoekers van De Veurpruuver, de Kletav onden, de onthulling en begrafenis van Knillis, het Kwèkfestijn, het Oetelkonzert en het Lunckonzert van de Kkvvorschen.

Vrouwen

Volledig scherm
Twee vrouwelijke portiers en zussen van Basiliek. Op foto links Thea Pigmans en rechts Nelleke van den Heuvel. © Sandra Peerenboom

In 2015 met carnaval werd dat heel anders voor Thea en Nelleke , die niet alleen zussen maar ook hartsvriendinnen zijn. Leon en Tim Pigmans, de man en zoon vanThea, hadden zojuist stadscafé De Basiliek overgenomen. ,,Ze vroegen of ons Nelleke en ik er in de aanloop en tijdens carnaval als portiers aan de deur wilden staan", weet Thea nog. ,,Omdat we zoveel mensen in Oeteldonk kennen leek het ons heel leuk om te doen."

De makkelijk pratende zussen werden daarmee enkele van de weinige vrouwelijke portiers tijdens carnaval in Oeteldonk. ,,Misschien wel omdat we vrouwen zijn worden we aan de deur door de bezoekers allemaal heel vriendelijk bejegend. Ook al moeten ze nog zo lang wachten om binnen te komen", zegt Thea. Zus Nellleke beaamt dat . ,,De drie jaar dat we samen aan de deur staan is er nog nooit iets vervelends gebeurd."

Vet genieten

De Basiliek is een echt Oeteldonks café waar de dresscode met carnaval rood-wit geel is met een kieltje en een 'deske'. Voor bezoekers in konijnen- bananen- of gevechtspakken is geen plaats. ,,Als we die bezoekers bij de deur op een rustige manier uitleggen dat de sfeer en de muziek in ons café niet bij hun passen hebben ze daar bijna altijd begrip voor", ondervond Nelleke de afgelopen drie jaar. ,,We voelen ons vooral gastvrouwen en geen uitsmijters." Omdat ze voortaan aan de deur staan bij De Basiliek missen de zussen een groot aantal evenementen in Oeteldonk. ,,We missen het niet hoor", zegt Thea beslist. ,,Want nu komt de gezelligheid, inclusief het Oeteldonkse protocol, voortaan naar ons. toe En dat is ook vet genieten en hartstikke leuk kan ik je verzekeren."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs