Volledig scherm
Arthur Portier runt een airbnb in de Annemoonstraat in Oss.

Airbnb's in Oss: wie komt op bezoek?

Woe 27 jul: De airbnb's schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in Oss en omgeving. Hartstikke leuk, maar de grote vraag is natuurlijk: wie komen er dan naar Oss voor een overnachting? Een vraag die ik in zes afleveringen van ‘Iedereen hotelier’ probeer te beantwoorden.

Door Rachelle Suppers

Vandaag, woensdag 27 juli, was de eerste airbnb-houder aan de beurt: Arthur Portier uit Oss. Samen met zijn vriend Dennis runt hij sinds eind mei een airbnb in de Annemoonstraat. ,,Omdat we houden van reizen en mensen ontmoeten, besloten we er een airbnb van te maken. We willen ons mooie huis delen. De woonkamer is van ons, de keuken en de badkamer delen we en ze hebben een eigen kamer, éénpersoons of tweepersoons”, vertelt hij in een weelderige, zonovergoten tuin die bezoekers er bij een overnachting ‘gratis’ bij krijgen.

Maar wie komen hier dan? ,,We hebben gasten uit Italië, China, Thailand, België en Nederland gehad." Allen met zeer uiteenlopende redenen voor een bezoekje aan Oss. ,,Zo kwam een jongen uit Rome om een rondje Nederland te fietsen. Ook uit Rotterdam kwam een fietser, hij ging fietsen door de Maashorst. Toen we dat hoorden, hebben we ze geadviseerd om ook over Ravenstein en Megen te fietsen", aldus een trotse Portier. Dat hij graag tips weggeeft aan gasten, wordt meteen duidelijk tijdens een rondleiding op de tweede verdieping van het huis. Op de overloop staat een kastje, geheel gevuld met brochures en flyers uit de regio.

Toch komt niet iedereen voor de toeristische trekpleisters. ,,Gasten komen hier ook voor een zakenreis, zoals de man uit China. Hij is trouwens wel naar het Zandsculpturenfestival geweest, vond hij heel mooi!" Of familiebezoek, zoals de man uit Bangkok die in Oss heeft gewoond. ,,Wat we van gasten horen, is dat ze het onpersoonlijke van een hotel niet willen. Bij iemand thuis leer je meer over de cultuur en de gewoonten. Dat vinden wij ook leuk, zoveel verschillende mensen. Zo was er ook een jongen die kwam voor een bezoek aan het evenement Tomoplay in Berghem. Op deze manier kom je mensen tegen die je anders misschien niet ontmoet."

Andere bezoekjes aan airbnb’s die op de planning staan: Megen, Herpen, Zeeland en Huisseling. Deze zomer iedere woensdag te lezen in Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.