Volledig scherm
Smous, de 15-jarige stadshond met baasje Manon Nijenhuis voor Rozemarijn.

Boetes Smous terecht, laat gemeente Oss Stichting Dierenhulp weten

Di 11 aug: De gemeente Oss heeft gereageerd op de brief die Stichting Dierenhulp schreef naar aanleiding van de boetes die het baasje van Smous de stadshond kreeg. Tevreden is de voorzitter niet met het antwoord.

Door Rachelle Suppers

Mark Erwin Vos, voorzitter van Stichting Dierenhulp (gevestigd in Berghem), maakt zich kwaad over de boetes. Na alle online commotie schreef hij een gepeperde brief aan het Osse college van B. en W. waarin hij vroeg of de boetes geseponeerd konden worden. Afgelopen donderdag ontving hij een reactie: dat kan niet.

In de brief wijst de gemeente Oss op de regeltjes omtrent loslopende honden. De veiligheid van het winkelend publiek en van de hond zijn in het gedrang, vindt zij. Daarom moeten de handhavers doen waar zij voor zijn: handhaven. “Geneuzel in de marge”, vindt Vos, die over het algemeen toch al veel moeite heeft met ambtenaren en hun wijze van communiceren. “Die hond doet geen vlieg kwaad, is doof en ligt daar al vijftien jaar. Waarom nu dan ineens bestraffen? Dat heet echt een gebrek aan inlevingsvermogen. De publieke opinie zegt genoeg. Daar kun je het niet van winnen, dus waarom zo halsstarrig zijn?” vindt hij.

Daarom stuurt hij opnieuw een brief, waarbij hij weer geen blad voor de mond neemt. Wat hij ermee wil bereiken? “Iets bereiken is moeilijk, maar als niemand een geluid laat horen, betekent dat dat we het tolereren. En waar gaat het om? Een dove hond van vijftien jaar die geen vier meter links of rechts op mag. Je zou denken dat de boa’s hun tijd beter kunnen besteden. Aan jeugd op scooters door de stad, bijvoorbeeld.” De gemeente wilde zelf geen uitspraken doen over de inhoud van de brief.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.