Volledig scherm
BuitenBios

Buitenbios Oss: filmpje pakken na zonsondergang

Do 11 aug: De Groene Engel is even in een kleine zomerslaap, maar eind augustus start het cultuurhuis voor de derde keer met de ‘BuitenBios on tour’. Bepakt met groot scherm, ‘de pet’ en apparatuur doet de Groene Engel zevenmaal locaties in Oss, Berghem, Lithoijen en Megen aan.

Door Rachelle Suppers

De bios in de openlucht trapt 23 augustus af op ‘thuisbasis’ Jan Cunenpark met J. Kessels, een film naar de roman van P.F. Thomése over een bizarre, maar komische roadtrip naar Hamburg. Een andere opmerkelijke film die twee weken later draait in het museumpark is Er ist wieder da, naar de gelijknamige roman geschreven door Timur Vermes, misschien wel de meest besproken film van 2015. In Er ist wieder da ontwaakt Adolf Hitler na zeventig jaar in een park in Berlijn. En net als toen weet de führer zich binnen no time populair te maken en mensen te bespelen. “De filmkeuze in het Jan Cunenpark verzorgen wij.

De andere films worden vertoond in overleg met de locaties waar de films draaien. Hier zitten wel criteria aan, in verband met filmrechten en dat soort zaken”, weet Marjolein Kooijman die het fort bewaakt tijdens de ‘pruimentijd’ in de Groene Engel, zoals ze het zelf mooi verwoord. Vanwege deze criteria kon de film Life of Pi bijvoorbeeld niet doorgaan. “Daarvoor is een groot scherm vereist, ons scherm is dan te ‘eenvoudig’. Ach, ik heb zoiets van: als de film goed is, dan maakt dat niet uit. Toch?”, lacht ze.

Het volledige programma:
25 augustus: J. Kessels – Jan Cunenpark
26 augustus: Of ik gek ben – Openluchttheater Hoessenbosch, Berghem
1 september: Er ist wieder da – Jan Cunenpark
8 september: The Hundred-Foot Journey – Jan Cunenpark
9 september: La Famille Bélier – Raadhuis, Lithoijen
15 september: St. Vincent – Jan Cunenpark
16 september: Le Tout Nouveau Testament – Acropolis, Megen

De films starten wanneer het een beetje donker is, na zonsondergang. Je hoeft geen kaartje te kopen, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Stoelen zijn er maar beperkt: dus, neem vooral je picknickmand en je kleedje mee!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.