Volledig scherm
© Archieffoto: Marijke Bakker en Cor Witschge als Mamaloe en Pipo de Clown. KIPPA

Column: 'Komt die clown ook bij ons in het dorp?'

Ma 17 okt: Zijn er toch wéér mafketels in een clownspak opgedoken in Oss. Ja, ik weet wat jullie nu denken: ‘Moet media het ook maar niet zoveel aandacht geven’.

Door Rachelle Suppers

Daar heb je een punt. Ik was eigenlijk ook niet van plan er nog maar één woord aan vuil te maken, maar ik maak me er ontzettend kwaad over. Het is gruwelijk dat er kinderen zijn die ‘s nachts amper kunnen slapen vanwege een stel mafketels. Dat ouders kinderen naar school brengen en daar weer ophalen, omdat die kleintjes niet meer alleen de fiets op durven.

‘Komt die clown ook bij ons in het dorp?’, vroeg het 11-jarige dochtertje van een collega. Ook in de klas van haar zoontje van 9 is het een gespreksonderwerp. Dat is toch van de zotte? Kijk, dat het lollig is om mij met mijn It-fobie op de kast te jagen door een clownspak aan te trekken kan ik begrijpen. Maar doe dat alsjeblieft tijdens een Halloween-evenement en ga niet onaangekondigd met een hamer door een park met een speeltuin en een kinderboerderij of een woonwijk lopen. Natuurlijk gaan mensen daarover praten en komt dit nieuws dan ook in klaslokalen terecht. Je verpest het beeld dat kinderen hebben van een clown.

‘Horrorclown’-maskers zijn in Oss niet te koop. Winkel De Feestneus haalde ze vorig jaar al uit het assortiment. ,,Dat was niet bewust. Maar je zag het vorig jaar al een beetje aankomen. Wij horen wel dat mensen er in de winkel bij de Halloween-kleding over praten, maar verder merken we er weinig van. Ook het Bassie-pak op de website wordt nauwelijks besteld”, weet Bjorn van der A van De Feestneus.

De griezels die binnenkort naar het Osse centrum komen in verband met Halloween krijgen bandjes om te laten zien dat ze bij het evenement horen. Verder wil de organisatie vooral ‘gezond verstand’ inzetten. Laten wij dat ook allemaal blijven doen en deze rage verder geen aandacht meer geven. Dag vriendjes en vriendinnetjes.

PS: Hier nu expres geen plaatje van een clown met bloed of enge tanden, maar gewoon een clown zoals we die kennen. Eentje waar kinderen niet bang van worden.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.