Volledig scherm
Het voormalige hotel Luijk. © Peter van Erp/BD

Column: Oss en zijn verloren overblijfselen van de geschiedenis

Ma 21 nov: Regelmatig spreek ik Ossenaren die treuren om markante Osse gebouwen die tegen de vlakte zijn gegaan, het station dat bij lange na niet meer is wat het was en het Jan Cunenpark dat kleiner werd. En eerlijk is eerlijk, het lijkt wel alsof het Oss ook niet gegund is, die prachtige overblijfselen van het verleden.

Door Rachelle Suppers

Neem de laatst overgebleven herinnering aan ons ziekenhuis dat begin deze maand aan diggelen viel. Historicus Jurgen Pigmans (Stadsarchief Oss) verwoordt het mooi in een item van Dtv: ,,Het is alsof de geschiedenis van Oss in duizend stukjes uiteen moet vallen.”

Een lot waar ‘actiegroep Hotel Luijk’ nog niet aan wil geloven. Het 135 jaar oude pand aan Spoorlaan 50 - geen monument, maar wel ouder dan Villa Constance - dreigt tegen de vlakte te gaan. Bouwcombi Reuvers en Verhoeven wil hier achttien appartementen zetten. Op 15 oktober werd het afgeven van een sloopvergunning met zes weken uitgesteld door de gemeente.

Met 408 medestanders schreef Ossenaar Jules van Son een brief aan de gemeente Oss. Het lijkt een weg van de langste adem. Toch klampt hij zich nu vast aan dat ene sprankje hoop: de ingediende motie van partij Beter Oss om het pand te behouden kon rekenen op veel steun binnen de gemeenteraad. Maar Van Son wacht nog steeds op een gesprek met wethouder Wagemakers. „Ik hoop niet dat hij wacht tot de omgevingsvergunning is afgegeven. Als de raad niet attent is en de sloopvergunning eerder komt dan de uitslag van de motie, dan rijdt het slopersbedrijf eerst met bulldozer door de voordeur naar binnen.”

Van Son heeft inmiddles niet meer de illusie het hele pand te kunnen redden. Alleen het behoud van de voorpui zou hem al gelukkig maken. Als dit plan wordt opgepakt mogen we met zijn allen best een dansje doen. Dan is het eíndelijk gelukt om een gedeelte van de Osse geschiedenis te behouden.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.