Volledig scherm
Het creaclubje in het Talentcentrum knutselt iedere maandagmiddag. Dit keer werken ze aan het project van Alex van der Heijden. Op 30 oktober wordt het geheel onthuld tijdens het Mozaïekfestival.

Community-art Oss: fröbelen voor Mozaïekfestival, ook vluchtelingen doen mee

Ma 6 jun: Bloedheet is het op de tweede verdieping van het Talentcentrum aan de Berghemseweg. Toch weerhoudt de temperatuur het creaclubje er niet van om te fröbelen met glastegeltjes. Zij zijn namelijk druk met twee van de 32 ‘platen’ die één kunstwerk gaan vormen op een wand in de Houtstraat. Samen vormen de 32 puzzelstukjes een plattegrond van de gemeente Oss. Afmeting: twintig vierkante meter.

Door Rachelle Suppers

Speciale hulp krijgt het creaclubje in het Talentcentrum van acht bewoners van de Osse noodopvang. Op één plaat is dan ook te zien hoe de reis van vluchtelingen uit Syrië naar Oss is verlopen: de Syrische vlag, de boot, de tocht van Griekenland naar Nederland en een openstaande deur, gemarkeerd door een rood-wit-blauwe vlag. Het kunstwerk komt van ‘mozaïeker’ Alex van der Heijden en is een initiatief van de organisatie achter het Mozaïekfestival. De plattegrond is een staaltje community-art, bedoeld om mensen met elkaar te verbinden.

Dat lukt aardig in het Talentcentrum. „Ik ben zo benieuwd hoe het er straks uitziet”, kwebbelen de dames. En ook de afwezige heren uit Syrië - door een miscommunicatie waren zij er gisteren niet - zijn onderwerp van gesprek: „Ja, daar zat wel een knapperd bij, hoor!”, giechelen ze. De 95-jarige Marietje Bettgens - een echte Osse - vertelt: „Eén van die gevluchte jongens liet mij een foto zien van zijn gezin. Dat deed me veel. Ik heb zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Het is een lang verhaal, maar mijn verloofde moest ook vluchten vanwege zijn nationaliteit. We leefden uiteindelijk nog lang en gelukkig en kregen twee kinderen, maar ik kan me heel goed voorstellen wat deze jongens hebben meegemaakt en waarom ze hier zijn”, vertelt ze duidelijk geëmotioneerd.

Het creaclubje gaat nog twee middagen plakken, dit gebeurt ook op andere plekken in Oss. Het totaalplaatje wordt op 30 oktober tijdens het Mozaïekfestival onthuld.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.