Volledig scherm
Gery Vos

De Stad Van… Gery Vos

Za 8 okt: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Gery Vos.

Door Rachelle Suppers

Hij groeide op als boerenzoon aan de Litherweg, ging naar het internaat – want ja, als je priester werd, kreeg je gratis onderwijs – en zat bij kindercircus Vabebo. Later ging Gery Vos (61) de muziek in. Hij werd dj, reisde met een karaokeshow door Nederland en runde even een café aan de Burgwal in Oss. Dat ging in 2008 dicht vanwege wateroverlast. Dit jaar begon het toch weer te kriebelen. Ondanks flinke tegenslagen – zowel de partner van Vos als zijn zus zijn dit jaar overleden aan de gevolgen van kanker – zette hij zijn schouders eronder en opende Radiocafé DeeJay aan de Berghemseweg. De exacte plek waar hij eerder al eens een winkel runde in geluidsapparatuur. Hond Django, een Kangal van bijna een meter hoog, houdt zo nu en dan de wacht voor het café.

Café
De Kamer heeft een leuke combinatie met sfeer en muziek. Daar kom ik vaak. En ik kan goed overweg met eigenaar Bas.

Winkel
Opera Men in de Kerkstraat. Ik hoef hier nooit te passen. Peter van Lieshout weet precies wat ik wil en legt het voor me klaar.

Mooiste herinnering
Ik hou erg van kersttijd. Dat had ik al toen ik kind was. Dan gingen we rond kerst winkelen voor nieuwe kleding zodat we er in de nachtmis zondags opstonden. Een mooie herinnering is ook de varkensmarkt. Ik heb het nog meegemaakt dat er levende dieren werden verhandeld in Oss. Dan ging ik daar met mijn vader naartoe. De markt, dat was toen echt een dagje uit.

Mooiste plek
Het oude zwembad aan de Macharenseweg. Het is als het ware een klein reservaatje. Als ik met de scooter ga toeren voel ik altijd de neiging om hier te stoppen. Als je hier even gaat zitten, kom je helemaal tot jezelf. Even opladen. Of juist leegmaken? Het is wat mensen vroeger in de kerk zochten. Of dat wat mensen vinden die gaan vissen. Nou, ik doe dit.

Op de schop
Het parkeerbeleid. Maak kort parkeren in het centrum gratis. Als je even een boodschap wilt doen, ga je er geen geld ingooien voor een uur. Maar als je er niet voor een uur hebt ingegooid, weerhoudt het je er ook weer van om nog even een drankje te doen in de stad of te lunchen. Het is heel irritant.

Eeuwig zonde
Dat horecagelegenheden in Oss zo verspreid liggen. Vroeger lag het wat meer bij elkaar, liep je zo van de ene tent naar de andere. Als je nu van de Groene Engel naar de Berghemseweg wilt, ben je wel even onderweg. En ik vind het jammer dat er zo weinig cultuur zit in het centrum. De bieb, het theater, de bioscoop, alles ligt verspreid. Het zou mooi zijn als alles in het centrum zit.

Oss in één zin
Een gemoedelijk dorp met de voorzieningen van een stad.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.