Volledig scherm
Jan Roosenboom.

De Stad Van... Jan Roosenboom

Ma 15 aug: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Jan Roosenboom.

Door Rachelle Suppers

Hij werd geboren ‘onder’ de Grote Kerk en werkt al bijna veertig jaar voor Dichterbij. Hier startte hij projecten als ’t Venster en bakkerij Antoon & Frans in Megen op. Nu is hij coach voor bedrijven en cliënten. Daarnaast runt hij ook al veertig jaar zijn eigen reizende poppentheater. Jan Roosenboom (64) betrekt sinds december vorig jaar een klein pand in de Galerij waar hij af en toe poppenkastvoorstellingen geeft met zijn poppentheater Ronzebons. Roosenboom is niet van het stilzitten. Zo bekleedde hij verschillende bestuursfuncties bij onder andere korfbalclub DOT, toneelverenigingen en schoolbesturen. Ook was hij een tijd lang secretaris voor stichting Centrummanagement Oss. Hier is hij in juni mee gestopt. Roosenboom is vader van twee en heeft twee kleinkinderen.

Restaurant/café
Ik kom graag bij Corretto, Voorafentoe en H32 om een terrasje te pikken. Ik ben gek op de mediterrane keuken. Mooi om te zien dat deze zaken zo modern zijn dat ze dit soms ook bieden.

Winkel
Dat zijn de winkels die ik zelf mee heb opgericht: ’t Venster en Antoon & Frans in Megen. Ik ben ook gek op streekproducten en maak mijn eigen wijnen en likeuren. Voor kleding ga ik naar Opera for men.

Mooiste herinnering
Ik herinner me nog dat we voor een groot festival in Oss – de naam is me ontschoten – vanaf een platte kar reclame maakte op verschillende locaties in Oss met zelf bewerkte nummers van Farce Majeure. Ook een mooie herinnering: vroeger gingen mijn moeder en ik naar het station. Mijn vader werkte bij Zwanenberg. Dan klom hij in een schoorsteen om naar ons te zwaaien. Dat is iets wat je altijd bijblijft.

Mooiste plek
Het Jan Cunenpark. Ik vind ook dat dit een openbare plek moet blijven met ruimte voor festiviteiten. Het is een mooie plek.

Op de schop
Dat zijn twee dingen. Ten eerste het V&D-pand. Mijn dochter opperde: zet er nieuwbouw neer met bovenop het dak een parkje met terras. Dan wordt de ruimte toch benut, heb je een park en heb je als stad toch iets unieks. En wat ik misschien nog wel erger vindt dan het V&D-pand: het oude pand van Speelmans aan de Molenstraat. Dat staat daar maar. Doe daar eens iets aan.

Eeuwig zonde
Dat het oude station weg is. Dat was zo mooi. Daar is nu een lelijk gebouw voor teruggekomen. Daarom hoop ik ook dat Hotel Luijk behouden blijft. Soms zou je weleens willen goochelen, niet?

Oss in één zin
Als we eens meer denken aan wat we in Oss wel hebben dan aan wat we niet hebben, dan hebben we heel veel mooie dingen.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.