Volledig scherm
Jules van Son.

De Stad Van... Jules van Son

Za 18 jun: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Jules van Son.

Door Rachelle Suppers

Hij groeide op vlak achter voormalig Hotel Luijk. Dat is een van de redenen waarom Jules van Son (63) zich nu inzet voor het behoud van het pand. Online haalde hij tot nu toe al zo’n 320 handtekeningen op. Ook zit Van Son achter de website Ossensia waarop hij de ontwikkelingen binnen Oss bijhoudt en ook Osse geschiedenis deelt. Voor wie weleens met de bus reist: Van Son kun je ook kennen als buschauffeur. Al 25 jaar rijdt hij de bus in de regio. Daarvoor zat hij op de touringcar naar Oostenrijk en Zwitserland.

Café
Toch wel De Kamer. Een echt muziekcafé. Ik kom er geregeld. Ik hou wel van het idee van de bruine kroeg. Daar zijn er niet meer veel van. Bij de Groene Engel kom ik ook graag, maar wel wat minder vaak dan bij De Kamer.

Winkel
Geen vaste winkels, maar we winkelen wel altijd in Oss. Als er echt iets niet is, dan gaan we naar Den Bosch. En vooral lunchen doen we graag in Oss. Zou graag nog eens eten bij Da Tommaso en het Kaashuis.

Mooiste herinnering
Mijn mooiste jeugdherinnering ligt bij het oude zwembad. Daar gingen we vaak heen, tja, meestal voor de ‘grieten’. Toen in 1999 de Groene Engel werd geopend en ik weer in de stad woonde, beleefde ik mijn tweede jeugd: naar de film en het café in tot in de late uurtjes. En natuurlijk, de geboortes van mijn twee kinderen zijn ook mooie herinneringen.

Mooiste plek
Wij fietsen graag en als ik een plek moet noemen is dat toch Ravenstein. Het heeft een leuk plein. Het zal wel aan de Keurvorst liggen.

Op de schop
Dat wat er nu op de plek van het oude postkantoor aan de Molenstraat staat, dat mag weg. Nu ik zo met Hotel Luijk bezig ben, spreekt iedereen me aan om te praten over oude panden. In de plaats van oude gebouwen zijn alleen maar gedrochten gekomen.

Eeuwig zonde
De nieuwbouwplannen op de plek waar voorheen Hotel Luijk was aan de Spoorlaan. Het stukje van de Machinist tot de Booglaan is authentiek en heeft een eigen identiteit. Dat verdwijnt wanneer je hier een nieuw modern pand tussen gaat zetten.

Ontspanning
Fietsen, in de tuin werken, bier en wijn maken, ketelkoken en af en toe vliegtuigen spotten. O, en me verdiepen in de Osse geschiedenis natuurlijk.

Natuur
Het Ganzenven op Herperduin is prachtig. Vooral ’s ochtends wanneer er nog niemand is. Tegenwoordig is het er namelijk behoorlijk druk.

Oss in één zin
Een nog zoekende, maar groeiende aangename stad.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.