Volledig scherm
Maurice Tonies runt sinds drie jaar de CD Kiosk in de Schakel.

De Stad Van... Maurice Tonies

Za 11 jul: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Maurice Tonies.

Tijdens zijn schooltijd op het TBL bracht hij heel was tussenuren en pauzes door bij de CD Kiosk in Oss. Nu runt hij zelf inmiddels alweer drie jaar de Osse CD Kiosk in de Schakel. Maurice Tonies (35) is geboren en getogen ‘Ossenaar’, maar woonde 34 jaar in Berghem. Sinds een jaar woont hij in Oss, maar het dorp waar hij 15 jaar Scoutingleiding was zal hij nooit vergeten.

Café
Oss kent een rijkelijke historie als het gaat om cafés. Vroeger was ik veel te vinden in Café de Kersepit (waar nu Caffè Corretto in huist) en ook in Café ’t Kaatje. Als liefhebber van gitaarmuziek sla ik in Oss dan ook de Lollipop niet over, maar op het terras van de Groene Engel is het ook prima toeven. Daarnaast is het zo dat allebei deze horecagelegenheden ook in beweging blijven met het organiseren van evenementen. Of dat nu optredens zijn van artiesten of een gezellige pubquiz. Er is voldoende te beleven!

Winkels
Het centrum van Oss kent behoorlijk wat leuke winkels, waarbij er heel wat eigen ondernemingen tussen zitten. Kijk maar eens wat er alleen al in De Schakel zit. Er is voor ieder wat wils en hoewel ik geen gigantische shopper ben loop ik graag bij Boekhandel Derijks binnen. Het absolute adres voor een boek. Staat het niet op voorraad, dan is het wel te bestellen. En daar draait het om bij het winkelen, om service! Iedereen kan wel het web opduiken om online te winkelen, maar dan blijft er binnen no time geen winkel meer over in het centrum. Lokaal shoppen is dan ook een must.

Mooiste herinnering
In de relatief korte tijd dat ik nu de CD Kiosk heb, zijn daar al mooie herinneringen gemaakt. De gigantische rij voor kaarten voor Pinkpop 2014, het jaar dat de Rolling Stones naar Landgraaf kwamen en er vervolgens al fans midden in de nacht voor het rolluik lagen te wachten. Ook de optredens op Record Store Day waren fantastisch, hoewel het soms wel een tikkeltje te hard was. Oss heeft geweten dat er iets aan de gang was. En zo hoort het! Maar het mooiste optreden was absoluut de show van Matt Simons die in mei heel De Schakel deed vollopen.

Ontspanning
Als muziekliefhebber ben ik mijn vrije tijd vaak te vinden bij de Groene Engel. Als vrijwilliger (sinds 2007) heb ik al menigeen een kaartje verkocht voor een concert of dance-avond, maar ook ga ik zelf graag een show kijken in de Osse poptempel. Ook als verslaggever van Rockportaal.nl bezoek ik heel wat concerten en festivals. Je moet dan ook niet raar opkijken als je me op Lowlands, Dauwpop of Pinkpop tegenkomt. Daarnaast is het prima toeven op een terrasje en kan ik genieten van een goede film.

Eeuwig zonde
Even was er sprake dat Oss onderdeel zou gaan uitmaken van het Nachtnet. Helaas! Vele muziekliefhebbers uit Oss zouden het ideaal vinden om een concert in Amsterdam te kunnen bezoeken èn met de trein thuis te mogen komen. Nu blijf je vaak halverwege steken. Eerder bij een concert weggaan is natuurlijk geen optie… Natuurlijk bestaat de angst dat er bij invoering van het Nachtnet iedereen de stad in het weekend verlaat, maar wie weet komen er dan ook juist weer bezoekers naar Oss.

Op de schop
Het is te gemakkelijk om bijvoorbeeld het gebouw van V&D te noemen. Wat eigenlijk echt op de schop zou mogen is de mentaliteit van de Ossenaar zelf. Men klaagt vaak dat er in de stad nooit iets te doen is, terwijl er nog nooit zoveel evenementen zijn als de afgelopen jaren. Come Out & Play, Popronde, Rockronde, de Muziekboulevard en Muze Misse, maar ook de Zandsculpturen, Buitenspelen, Fantastival en het Sambafestival. Ossenaren kijken graag naar andere steden, terwijl er juist hier nog zoveel te doen is.

Oss in de toekomst
De tijd is niet stil blijven staan en Oss zal dan ook continu goed moeten kijken waar behoefte aan in. Wat helaas een beetje is achtergebleven is het onderwijs. Wordt het niet tijd voor wat meer hoge scholen in Oss? Nu gaan veel scholieren naar Tilburg, Den Bosch, Eindhoven of Nijmegen, waarbij er ook nog eens veel vertrekken uit Oss. Wil je deze groep nog bij je stad houden is het niet onlogisch om hier eens goed over na te denken. Het braakliggende terrein van Philips en andere plekken aan de Kantsingel zouden een mooie onderwijsboulevard kunnen worden.

Blogs