Volledig scherm
Struikelstenen Oss

‘Dit is precies wat Hitler niet gewild heeft’

Ma 16 maart: In het Stadsarchief was maandagmiddag de voorvertoning van de film ‘Ik ken hun namen’. Na de film kon je een speld horen vallen in de zaal.

Door Rachelle Suppers

Een golf van emotie overspoelde de genodigden die dertig minuten keken naar het verhaal achter de goudkleurige struikelstenen in Oss. De film werd gemaakt door filmclub Oase, in opdracht van Werkgroep Struikelstenen Oss. De film start met het leggen van de struikelstenen, april vorig jaar. Daarna vertellen ooggetuigen en onderduikers hun verhaal. En zo komen de stenen even tot leven.

Pim van Os, Chelly Meijer (toen Van Dijk) en Miel Andriesse vertellen over hun herinneringen als joodse kinderen uit die tijd. Een tijd waaraan ze jarenlang niet graag herinnerd werden. Nu staat Chelly Meijer hier met haar dochter en kleindochter. “Dit is precies wat Hitler niet gewild heeft”, zegt ze, knikkend naar de twee. “Ik ben er ook pas over gaan praten toen ik kleinkinderen kreeg. Vroeger praatte je niet over die tijd. Dat was geweest.”

Na de film ontmoeten de drie elkaar en verrek, ze blijken elkaars familie gekend te hebben. ‘Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.’ Dat is de gedachte achter de struikelstenen, een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In Oss liggen inmiddels 263 struikelstenen. Daarmee hebben alle Osse joden die destijds vermoord zijn, een eigen steen.

Het scenario is geschreven door Conny Leijten, ook auteur van het boek 'Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss'. De regie is in handen van Henri Schuurmans van filmclub Oase. De film, ‘Ik ken hun namen’, wordt op 30 april vertoond in het Stadsarchief. Daar is hij ook te koop.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Volledig scherm
Makers van de film 'Ik ken hun namen' mochten maandagmiddag een bos bloemen in ontvangst nemen. © Rachelle Suppers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement