Volledig scherm
Marthy van Casteren bij haar twee favoriete werken in acryl.

Drie weekenden kunst in leegstaand pand Burgwal

Vr 25 nov: Ze liep al langer met het idee rond, maar nu besloot kunstenares Marthy van Casteren – al 80 geweest – dat het toch echt eens tijd werd voor een eigen expositie. En dat maar een trap onder haar appartement aan de Burgwal, de plek waar ze al haar halve leven woont.

Door Rachelle Suppers

,,Het heeft even geduurd voordat het lukte hoor, maar nu zit ik hier toch maar mooi met jou te praten tussen mijn eigen schilderijen”, knikt ze trots, uitpuffend van een rondje stofzuigen. Tja, dat moest nog even snel gebeuren voordat de ‘expositieruimte’ geopend werd. ,,Ik woon al mijn halve leven in de Burgwal. Vroeger runde ik hier verderop een boetiek, La Femme. Daarvoor zat ik ook al in de mode in de Schakel en nog daarvoor hadden we een wolzaak op de Heuvel”, vertelt Van Casteren.

Het pand waar voorheen De Hypotheker zat is nu voor drie weekenden gevuld met 35 werken van Van Casteren. ,,Als het om de hoek was geweest, had ik het niet gedaan, hoor. Het scheelt mooi veel gesjouw, het hoeft allemaal maar naar beneden”, lacht de kunstenares. Na de expositie verhuizen de werken weer terug naar haar atelier op de bovenste verdieping.

Inspiratie voor de (lyrisch) abstracte doeken haalde Van Casteren uit haar reizen. ,,Het is een wandeling voor het leven, voor mijn reizen. Een afspiegeling van het ‘weg zijn’, snap je? En ik ben eigenlijk nog steeds onderweg. Als ik in Amsterdam kom en in de tram zit, zit ik achterstevoren om niks te missen. Ik voel me overal een toerist”, glundert ze. Op de tafel waaraan ze zit liggen dan ook fotoboeken vol foto’s van haar reizen waaronder naar India, China en Ecuador.

De expositieruimte aan Burgwal 15 is geopend op 25, 26, en 27 november en op 1, 2, 9 en 10 december. Binnenlopen kan tussen 13:00 en 17:00 uur.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.