Volledig scherm
Luuk Verheijden (21) oefent thuis op de piano voor het Fringel Festival. © Ruud Rogier

Fringel Festival Oss: podium voor mensen met autisme

Woe 24 feb: Een bijzonder concert in de Muzelinck op 13 maart: het FringeL Festival. ‘Fringe’ komt van versiering, de L van de eerste letter van Luuk: de eerste en enige deelnemer van het ‘festival’ in 2008.

Door Rachelle Suppers

Luuk (21) heeft autisme en is dol op de piano, componeren en op kerkklokken. “Thuis in Oss hoort hij ze in Geffen luiden. Dan rent hij naar boven om te horen om welke klokken het precies gaat”, grijnst vader Gijs Verheijden, initiatiefnemer van het Fringel Festival.

Het muziekfestival is bedoeld voor artiesten met autisme, een ‘probeerproject’ van stichting Gleveris, ook opgezet door de vader van Luuk. “Al vanaf dat Luuk anderhalf jaar was, liepen wij tegen enorm veel dichte deuren”, vertelt vader Verheijden. „Al snel merkten mijn vrouw en ik dat Luuk een super gehoor heeft. Hij hoort dingen, die wij nauwelijks waarnemen.”

Luuk bleek talent te hebben. Hij nam pianoles bij Ricky van Lith en componeert inmiddels zelf muziekstukken. En zijn favoriete componist? „Bach of Chopin”, grijnst Luuk.

Om meer mensen met autisme een kans te geven hun talent te ontwikkeling, riep zijn vader de stichting in het leven. Niet alleen muzikale mensen met autisme kunnen hier terecht, maar bijvoorbeeld ook fotografen, grafisch ontwerpers of filmmakers. „Wij proberen iedereen met een wens te ondersteunen, er een probeerproject van te maken. Wij willen dat deze mensen ook erkenning en een podium krijgen voor hun talent. Heel belangrijk, want veel van hen hebben niet echt een helder toekomstbeeld. We zien Luuk bijvoorbeeld stralen wanneer hij voor publiek mag spelen. Daar doe je het voor”, aldus Verheijden.

Luuk is allang niet meer de enige artiest. Tijdens de vorige editie waren er zo’n vijftien deelnemers en honderd bezoekers. Op 13 maart klimmen vier klassieke pianisten achter de vleugel, - een Steinway - een dame blaast de altsaxofoon en drie bands, de een wat meer ervaren dan de ander, halen ‘pop’ naar het festival. De artiesten komen uit Brabant, Gelderland en Noord-Holland. Het Fringel Festival start 13 maart om 11:00 uur.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.