Volledig scherm
Arnold Jurgens in het midden in een licht pak. Op de achtergrond het toenmalige Villa Johanna, nu museum Jan Cunen. © Collectie Stadsarchief

(G)ouwe Plaat: Arnold Jurgens en de wielervereniging

Zo 9 okt: Er wordt flink getimmerd aan museum Jan Cunen. Volgende week, zaterdag 15 oktober, gaat het museum open met twee nieuwe tentoonstellingen. Ook wordt er op dit moment hard gerepeteerd voor de musical Villa Johanna. Ook hiervan is volgende week een voorproefje te zien in het museum.

Door Rachelle Suppers

Daarom deze week een foto van het oude Jan Cunen. Toen het nog in bezit was van de familie Jurgens en de naam Villa Johanna droeg. Johanna was de vrouw van Arnold Jurgens. Hij staat op deze foto in het midden, gekleed in een licht pak. De foto is gemaakt in 1898. Wat je ziet is niet zomaar een clubje vrienden, het is de Osse wielervereniging uit die tijd.

In 1891 kocht Jurgens de villa van margarineconcurrent Arnold van den Bergh. Deze laatste gaf de villa de naam Constance, de naam van een van zijn dochters. Het is de strijd tussen de twee grootindustriëlen Van den Bergh en Jurgens die voer vormden voor de operette Villa Johanna, een productie die Stichting Oss Cultureel tien jaar geleden al eens opvoerde. De première is op 4 november.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met Stadsarchief Oss.