Volledig scherm
Met papa van de glijbaan in het Golfbad, 1995. © Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: met papa naar het Golfbad

Zo 19 jun: Zachte klinkende voetstapjes op de overloop, een klop op de deur gevolgd door een: ‘Jij bent de allerliefste papa van de hele wereld’ en een geknutseld macaroniwerkje. Het is Vaderdag. Daarom hier een leuke papa-foto.

Door Rachelle Suppers

De foto stamt uit 1995 en is gemaakt in het Osse Golfbad. Dit is één jaar na de heropening van het Golfbad. Tot die tijd was er slechts één glijbaan. Omdat het glijden zo populair was, werden er nog twee glijbanen bijgebouwd. Het Golfbad zelf bestaat sinds 1983. Daarvoor heette het De Kortfoort, begonnen als buitenbad in 1968 en in 1969 uitgebreid als combinatie van binnen- en buitenbad.

Het allereerste gemeentelijke zwembad kreeg Oss in 1934. ‘Het oude zwembad’, aan de Macharenseweg. Leuk weetje: het zwembad was niet alleen bedoeld om tegemoet te komen aan de mogelijkheid tot sportbeoefening, maar ook om het ‘onzedelijke gerommel’ aan de Maas tegen te gaan. Er komt dan ook een dames- en herenafdeling aan de Macharensweg.
Bezoekers van De Kortfoort in 1968 zijn dit laatste niet helemaal vergeten en benoemen de baden aan de Kortfortstraat dan ook als het ‘jongens ondiep’ en het ‘meisjes ondiep’.

In 2002 kreeg het Golfbad een Berenbad voor de allerkleinsten, tot dan toe uniek in Europa. In 2007 verwelkomde het bad haar 10 miljoenste bezoeker.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.