Volledig scherm
Oss viert 550 jaar stadsrechten. © Daan Scholte / collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Oss viert 550 jaar stadsrechten

Zo 28 aug: Taart, bloemen, een grote glimlach en een borrel. Het is augustus 1949, de oorlog is voorbij en Oss viert haar 550ste verjaardag als stad.

Door Rachelle Suppers

In 1399 kreeg Oss stadsrechten. De tijd dat Oss ook nog een kasteel bezat. Een knappe vondst trouwens van amateurarcheoloog Hans Pennings, die enkele middeleeuwse baksteren ontdekte op de locatie van de huidge XXL-supermarkt op het Burchtplein. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Nee, op deze foto bevinden we ons in 1949. In juli van dat jaar werd gestart met de jubileumfeesten. Eén van de feestelijke aangelegenheden was een grote tentoonstelling – in een tent van 80 bij 15 meter – op de Eikenboomgaard. Hier showden de Osse industrie en de middenstand wat zij in huis hadden. Op de tentoonstelling zouden meer dan tienduizend bezoekers zijn afgekomen.

Het moet tijdens deze feestelijke presentatie trouwens net zo warm zijn geweest als het de afgelopen weken hier was. Een verslaggever van ‘Dagblad van Oss en Omstreken’ schrijft in 1949 over knakworstjes die hij tijdens de tentoonstelling kocht bij Unox: “Het eingenaardige van die worstjes was dat ik ze koud had gekocht en dat ze warm waren toen ik thuiskwam.”

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.